Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Generaal Maczek museum: de toegang tot Breda's verleden

Datum nieuwsfeit: 18-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
juni 2000

PERSBERICHT

Generaal Maczek museum:
de toegang tot Breda's verleden

Hoe een grote groep Poolse militairen een belangrijke rol speelde in de bevrijding van Breda in oktober 1944 hoeft niet langer een mysterie te blijven. Het gratis toegankelijke Generaal Maczek museum in Breda geeft u hiervan een uniek beeld op zondag 18 juni aanstaande. Authentieke uniformen, medailles, oude landkaarten, bijzonder foto- en filmmateriaal vertellen het verhaal van de Eerste Poolse Pantserdivisie die onder leiding van Generaal Maczek Breda wist te bevrijden.

Verleden herleeft
Een bijzonder verhaal alleen al vertelt het uniform van de Poolse bevelhebber generaal Maczek. Na Poolse, Duitse, Franse, Britse, Belgische en Nederlandse grenzen te hebben gepasseerd, belandt dit uniform jaren later in het Generaal Maczek museum op de Trip van Zoudtlandt kazerne aan de La Reyweg in Breda. Tijdens de heropening van het museum op de nieuwe militaire locatie schonk Maczek's zoon dr. Andrzej dit uniform vol herinneringen aan het museum. Zo vertellen alle voorwerpen in dit museum u over de Polen die naar Nederland kwamen en er vochten voor vrijheid.

Museumbezoek
Het Generaal Maczek museum is geopend van 14.00 tot 17.00 uur op elke derde zondag van de maand (18 juni, 20 juli, 27 augustus, 17 september,
15 oktober, 19 november, 17 december 2000). Het museum bevindt zich in gebouw R op het kazerneterrein van de Trip van Zoudtlandt kazerne aan de La Reyweg 95 in Breda. Verwijzingsborden en de kazernewacht tonen u de weg naar de museumingang waar een uithangende vlag u tegemoet wappert.
Voor al uw vragen over het museum kunt u terecht bij Franjo Bogdanowicz via telefoonnummer 076 5274089.

¹ Elke derde zondag in de maand vanaf juni 2000:

18 juni, 20 juli, 27 augustus, 17 september, 15 oktober, 19 november, 17 december 2000.

De Eerste Poolse Pantserdivisie werd op 25 november 1942 in Engeland opgericht. Zij ging met 13872 man in 1944 ten strijde onder de strijdkreet: 'Voor Uwe en onze Vrijheid' en trok via Normandië naar Zeeuws-Vlaanderen en bevrijdde in Nederland onder meer Breda.

Generaal Maczek doopte het in 1981 officieel gestichte ' Museum Breda-Polen 1939-1945' persoonlijk tot het Generaal Maczek museum. Op 29 oktober
- bevrijdingsdag Breda - 1997 verhuisde het museum naar de Trip van Zoudtlandt kazerne waar het museum officieel werd heropend. Speciaal te gast was de zoon van generaal Maczek, dr. Andrzej Maczek die ter gelegenheid van de opening het uniform van zijn vader aan het museum schonk.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie