Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NIBUD: spaarlustige scholieren mee met gunstige economie

Datum nieuwsfeit: 19-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIBUD Persbericht


P E R S B E R I C H T

19 juni 2000

Spaarlustige scholieren gaan mee met gunstige economie

Scholieren in het voortgezet onderwijs hebben gemiddeld 210 gulden per maand te besteden. Dit is achttien gulden meer dan scholieren in 1996. Dit komt doordat scholieren nu iets meer geld krijgen van hun ouders én vaker een baantje hebben. Baantjes vormen de belangrijkste inkomensbron voor scholieren. Hoewel het geld vooral naar leuke dingen zoals kleding en uitgaan gaat, zijn de scholieren, net als hun ouders massaal aan het sparen en zelfs aan het beleggen geslagen.

Dit blijkt uit de laatste editie van het Nationaal Scholierenonderzoek, dat eind 1999 en begin 2000 is gehouden onder 16.000 scholieren op het vbo, vmbo, mavo, havo en vwo. Voor het eerst hebben ook 3.100 leerlingen uit groep 8 van de basisschool aan het onderzoek meegedaan. Het Nationaal Scholierenonderzoek wordt ongeveer elke drie jaar gehouden, momenteel door een samenwerkingsverband van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Interdepartementale Commissie Jeugdonderzoek.

Scholieren zorgen vooral zelf voor hun inkomen
De gemiddelde scholier in het voortgezet onderwijs heeft 210 gulden per maand te besteden. Het inkomen wordt voor bijna tweederde zelf verdiend met een baantje door de week of in de vakanties. Eenderde is afkomstig via de ouders in de vorm van zakgeld, kleedgeld of reisgeld. Ouders geven hun kinderen nu ongeveer tien gulden in de maand meer. Daarnaast zijn er weliswaar veel meer scholieren met een bijbaantje, maar daar wordt niet méér mee verdiend.

Niet elke scholier heeft evenveel te besteden. De jongste scholieren hebben bijvoorbeeld een bedrag van 95 gulden te besteden, terwijl een 16- of 17-jarige scholier over zo'n 360 gulden per maand beschikt. De 18-plussers uit het onderzoek beschikken over zo'n 590 gulden per maand. Jongens op het vbo zijn overigens het rijkst. Zij krijgen meer geld van hun ouders en hebben ook vaker een baantje.

Jongens rijker door meer bijverdiensten
Jongens krijgen van hun ouders over het algemeen iets meer zakgeld. Meisjes daarentegen krijgen vaker kleedgeld. Al met al krijgen meisjes iets meer geld van hun ouders. Toch hebben jongens in elke leeftijdsgroep meer te besteden dan meisjes. Dat komt vooral doordat zij meer bijverdiensten hebben. Meisjes werken weliswaar evenveel uren als jongens (gemiddeld 7,5 uur per week), maar hebben baantjes die minder opleveren. Jongens hebben vaker een krantenwijk, werken vaker bij een boer of tuinder en wassen vaker de auto's in de buurt. Meisjes zijn vaker babysitter en werken meer in de horeca en in winkels.
Scholieren werken steeds vaker. Bijna de helft (48%) heeft tijdens normale schoolweken een bijbaantje en 38% van de leerlingen doet vakantiewerk. 17% gaf bovendien aan onlangs nog gewerkt te hebben. In 1996 had 38% een bijbaantje en deed 33% vakantiewerk. Gemiddeld wordt er met deze baantjes 225 gulden per maand verdiend. Uiteraard zijn er verschillen in leeftijd. Leerlingen van 12 en 13 jaar met een baantje verdienen daarmee gemiddeld zo'n 115 gulden per maand, terwijl leerlingen van 16 en 17 jaar bijna 300 gulden per maand bijverdienen.

Kleding, alcohol en uitgaan favoriet
De Nederlandse scholier is uitermate aantrekkelijk voor het bedrijfsleven. Een scholier geeft gemiddeld per maand 225 gulden uit. Alle scholieren samen besteden maandelijks 185 miljoen. Dat geld gaat vooral naar leuke dingen. Kleding (in totaal 26 miljoen gulden per maand), alcohol (22 miljoen), snoep (14 miljoen), snacks (13 miljoen) uitgaan en cd's (ieder 12 miljoen) zijn favoriet. Niet iedereen geeft uiteraard evenveel uit. Zo geven jongens meer geld uit dan meisjes en zijn vbo-leerlingen de 'big spenders' onder de scholieren.
Sparen en beleggen in trek
Net als hun ouders zijn scholieren de laatste jaren flink meer gaan sparen. 87% van de scholieren zegt op een of andere manier te sparen. Gemiddeld wordt er 75 gulden per maand opzij gezet, 16 gulden meer dan in 1996. Het gemiddelde spaarsaldo bedraagt maar liefst 1830 gulden. Daarnaast is er een behoorlijke groep scholieren die aangeeft te beleggen in aandelen. Het zijn met name jongens en de wat oudere scholieren die op deze manier hun vermogen willen vergroten. Bij de 16- en 17-jarigen belegt 10%, bij de scholieren van 18 jaar en ouder is dat maar liefst 15%.

Meer geld aan alcohol en roken
Bijna 20% van het scholierenbudget gaat naar uitgaven die een zeker gezondheidsrisico met zich meebrengen, zoals alcohol, roken, drugs, gokken en dergelijke. Aan alcohol wordt per maand 20 gulden meer uitgegeven dan in vorige onderzoeken. Het aantal jonge drinkers is gestegen; het aantal oudere scholieren dat alcohol gebruikt is licht gedaald. Gemiddeld wordt er nu door 28% van de scholieren 95 gulden per maand aan alcoholische dranken uitgegeven. In vergelijking met eerdere onderzoeken zijn er nu iets minder rokers. Het bedrag dat aan roken wordt besteed, is echter met eenderde omhoog gegaan, wat vooral veroorzaakt wordt door de gestegen prijs van sigaretten. 15% van de scholieren geeft geld uit aan roken; gemiddeld 70 gulden per maand. Dit komt neer op eenderde pakje per dag.

Een op tien jongens geeft geld uit aan gokken. Bij de meisjes geeft slechts 4% daaraan geld uit. De meeste leerlingen die hieraan geld besteden, gooien maandelijks zo'n twee tientjes in de gokautomaten. Verder lijkt het percentage scholieren dat geld uitgeeft aan drugs stabiel. Ongeveer 6% van de jongens en 3% van de meisjes geeft daar geld aan uit, zo'n 40 gulden per maand.

Mobieltjes en computers
Voor het eerst is er dit scholierenonderzoek gevraagd naar uitgaven aan mobiele telefonie. Een kwart van de scholieren geeft daar geld aan uit. Eenderde van alle vbo- en mavo-leerlingen besteedt zo'n 40 gulden per maand aan het mobieltje. Zij wijken daarmee nauwelijks af van wat volwassenen gemiddeld aan hun mobiele telefoon betalen. De meeste leerlingen met gsm betalen de kosten helemaal zelf. De computer blijft verder onverminderd populair, maar is een echte uitgavenpost voor jongens. Een op de drie jongens geeft er geld aan uit, zo'n 40 gulden per maand. De computer is met name populair bij jongens op het vwo.
Grote sprong van basisschool naar brugklas
Het Nationaal Scholierenonderzoek is voor het eerst ook gehouden onder leerlingen in groep 8 van de basisschool. Voor hen is het wekelijkse zakgeld de belangrijkste inkomstenbron. De meeste leerlingen krijgen ten minste vijf gulden per week. Daarnaast doet bijna de helft van de leerlingen wel eens een betaald klusje. Omgerekend naar maandbedragen hebben de leerlingen op de basisschool bijna 25 gulden per maand te besteden. Eenmaal op de middelbare school schiet dat bedrag omhoog naar bijna 100 gulden per maand.

Ook op de basisschool zijn er verschillen tussen jongens en meisjes. Jongens krijgen iets meer zakgeld (gemiddeld een kwartje extra) en geven hun geld eerder uit aan snoep, hartige tussendoortjes, snacks, frisdrank, hobby's en sport. Meisjes daarentegen geven vaker geld uit aan cosmetica, cadeaus, cd's en aan tijdschriften.

De leerlingen in groep 8 van de basisschool zijn verder al behoorlijk vermogend. De helft van de leerlingen spaart elke maand ten minste twintig gulden en heeft minimaal 250 gulden op de spaarrekening staan. Spaarsaldi van tegen de duizend gulden zijn echter ook niet ongewoon.

Bestelwijze en nadere analyses
Het rapport van het Nationaal Scholierenonderzoek 1999/2000 kost 95 gulden (exclusief 7,50 gulden adminstratiekosten). Het rapport kan per fax besteld worden bij het NIBUD: 030 2 306 716, onder vermelding van naam, afleveradres en bestelnummer 034-4.

Verder is het mogelijk om nadere analyses op het onderzoeksmateriaal uit te laten voeren. Voor meer informatie kan men contact opnemen met projectleider ir. Carola van den Berg, telefoonnummer 030 2 306 723.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...