Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kerncijfers verslavingszorg 1999

Datum nieuwsfeit: 19-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verslavingszorg steeds meer "drugsverslavingszorg"

Vandaag presenteert Stichting IVV het nieuwe jaarrapport

KERNCIJFERS VERSLAVINGSZORG 1999
Landelijk Alcohol en Drugs Informatie Systeem

Auteurs:
A.W. Ouwehand
Drs. V.C.M. van Alem
L.J. de Vetten
S. Boonzajer Flaes

In 1999 was sprake van een spectaculaire stijging van het aantal cocaïnecliënten in de ambulante verslavingszorg. Circa 20 van de 100 personen die zich voor drugsproblematiek melden bij de ambulante verslavingszorg kampen met cocaïne/ crack als primair probleem.

TRENDS:
Verslavingszorg wordt steeds meer "drugsverslavingszorg"; 55% van de inschrijvingen in de ambulante verslavingszorg heeft betrekking op drugsproblematiek. Het aandeel van inschrijvingen voor alcoholproblematiek loopt geleidelijk steeds meer terug; van 49% in 1991 tot 37% in 1999.
In vergelijking met voorgaande jaren is er sprake van een aanhoudende groei van het aantal inschrijvingen voor drugsproblematiek. De groei tekent zich met name af bij cocaïne (waaronder crack) gebruikers; een toename van ruim 23%. Ofschoon de problematiek van alcohol vele malen groter is, stagneert het aantal inschrijvingen, terwijl de daling van het aantal inschrijvingen voor gokproblematiek zich doorzet. Het aantal heroïnegebruikers blijft gelijk.

Met name bij cliënten die zich inschrijven voor drugsproblematiek doen zich de grootste verschuivingen voor. De groei van het aantal inschrijvingen voor cannabis stabiliseert. In tegenstelling tot voorgaande jaren daalt het aantal inschrijvingen voor amfetaminen met circa 4% en voor ecstasy met circa 22%.

De trend naar veroudering van de populatie cliënten die een beroep doet op de verslavingszorg blijft zich eveneens voortzetten. Het percentage inschrijvingen in de jongere leeftijdsgroepen blijft dalen. Van de drugscliënten is meer dan 67% ouder dan 30 jaar. Van de alcoholcliënten is 63% ouder dan 40 jaar.

De vraag is wat deze trends op langere duur zullen betekenen voor het aanbod en de toegankelijkheid van de ambulante verslavingszorg. Tenslotte rijst de vraag of de aangekondigde wijziging van het gokbeleid zich vertaalt in een toename van de hulpvraag bij de ambulante verslavingszorg.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Het rapport is te verkrijgen bij:
Stichting IVZ / IVV
Postbus 504

3990 GH Houten
Tel: 030 - 6358220
www.ivv.nl

Voor aanvullende informatie kunt u contact opnemen met

De heer A.W. Ouwehand (directeur IVZ)
Tel.: 030 - 6358220 / e-mail: (ton.ouwehand@ivv.nl)

of met de heer V.C.M. van Alem (senior stafmedewerker LADIS) Tel.: 030-6358223 / e-mail: vvanalem@ivv.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie