Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace filmt nucleaire dumpplaats vlakbij Franse kust

Datum nieuwsfeit: 19-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace Nederland


Amsterdam, 19 juni 2000

vaten met radioactief afval roesten weg op zeebodem

GREENPEACE FILMT NUCLEAIRE DUMPPLAATS OP STEENWORP AFSTAND FRANSE KUST

Op slechts 15 kilometer van de Franse kust liggen vaten met radioactief afval weg te roesten op de zeebodem. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace bij Hurd Deep, een nucleaire dumpplaats die werd gebruikt tussen 1950 en
1963. De milieuorganisatie maakte ter plekke beelden waaruit blijkt dat het staal om de radioactieve inhoud in veel gevallen totaal is weggeroest. Soms is de inhoud (een mix van radioactief afval en beton) al gedeeltelijk weggesleten door de zeestroming.

De afgelopen twee weken heeft Greenpeace met behulp van de schepen Twister en MV Greenpeace de zeebodem bij Hurd Deep onderzocht. Het was noodzakelijk met onderwaterrobots te werken vanwege de extreme stromingen in het gebied en de diepte van de dumpplek op ongeveer honderd meter. Behalve nucleair afval blijkt de zeebodem ook bezaaid te liggen met munitie, zoals kogels en granaten.

Hurd Deep is slechts een van de vele plekken waar radioactief afval is gedumpt. Groot-Brittannië en België hebben hier in de jaren vijftig en zestig ruim 28.000 vaten met radioactieve inhoud overboord gezet. Ook andere landen hebben zich schuldig gemaakt aan het dumpen van vaten. Wereldwijd is op tachtig verschillende plaatsen door veertien landen nucleair afval gedumpt. Ook Nederland heeft vieze handen; tot 1983 verdwenen Nederlandse vaten in de Atlantische Oceaan. Sinds 1993 geldt er een internationaal verbod op het dumpen van radioactief afval in zee.

Met dit verbod kwam er echter nog geen einde aan het dumpen van radioactief afval. Via kilometers lange pijpen lozen nucleaire fabrieken jaarlijks miljoenen liters radioactief vervuild afvalwater in zee. Zo loost de opwerkingsfabriek Cogema, gelegen aan de Normandische kust op een steenworp afstand van Hurd Deep, dagelijks een hoeveelheid radioactiviteit in zee die is te vergelijken met de inhoud van vijftig vaten op de dumpplek. Nederland is medeverantwoordelijk voor deze nieuwerwetse dumppraktijken. De kerncentrale Borssele laat namelijk verbruikte brandstofstaven door Cogema opwerken. Dit terwijl Nederland een aantal jaren geleden heeft ingestemd met het verbod op het dumpen van radioactief afval. Volgens Greenpeace is een dergelijke paradox op geen enkele manier te verdedigen.

Volgende week start in Kopenhagen een bijeenkomst van OSPAR-landen. Op deze vergadering zal de Deense regering een voorstel op tafel leggen om opwerkingsfabrieken te sluiten. Greenpeace vindt dat Nederland consequent moet zijn met betrekking tot nucleaire vervuiling en dit voorstel moet steunen. Want niet alleen het dumpen in vaten, maar ook het lozen van radioactief afval moet worden gestopt.


Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 -
4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, (info@greenpeace.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie