Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: zeldzame planten gebaat bij grote populaties

Datum nieuwsfeit: 19-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


19 jun 2000

Nummer 85 14 juni 2000

Insecten bestuiven planten binnen 25 meter

Zeldzame planten gebaat bij grote populaties

Kleine populaties zeldzame planten moeten dicht bij elkaar staan om inteelt en daarmee achteruitgang van de soort te voorkomen. Afstanden van meer dan 100 meter zijn voor bestuivende insecten vaak niet te overbruggen. Ook schieten smalle verbindingszones van de ene populatie naar de andere hun doel voorbij. Dit concludeert drs. Odilia Velterop in haar onderzoek naar populaties van Duifkruid. Zij promoveert op 19 juni 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen. Velterop is de eerste promovendus aan de Groningse universiteit die het verslag van haar onderzoek uitsluitend op Cd-rom heeft vastgelegd.
Fluoriscerend poeder
Verbindingszone werkt niet
Voordelen Cd-rom
Curriculum vitae
Noot voor de pers

Duifkruid is in Nederland een zeldzaam plantje dat groeit op kalkrijke gronden. Er zijn een paar populaties langs de IJssel en in Limburg. Voor bestuiving zijn de planten afhankelijk van de hulp van insecten zoals zweefvliegen en hommels.

Fluoriscerend poeder

Odilia Velterop onderzocht welke afstanden hommels en zweefvliegen met het stuifmeel kunnen overbruggen. Hiervoor bracht zij fluoriscerend poeder op het stuifmeel aan, waardoor zowel het poeder als het stuifmeel door de insecten werd verspreid. Tot haar grote verrassing bleek het meeste stuifmeel binnen een straal van 25 meter terecht te komen. Hoe verder de plant, des te minder de stuifmeel overdracht. Zelden of nooit kwam stuifmeel verder dan 100 meter van de bron terecht. Dit is een probleem omdat de natuurlijke populaties van Duifkruid tenminste 850 meter uit elkaar liggen. Er treedt dus geen uitwisseling van erfelijk materiaal op tussen de verschillende populaties.

Verbindingszone werkt niet

Omdat al langere tijd bekend is dat kleine populaties vanwege inteeltgevaar slecht zijn voor het voortbestaan van de soort, wordt er gewerkt met verbindingszones. Een smalle strook planten van de ene populatie naar de andere moet ervoor zorgen dat insecten langs de bloeiende planten de beide populaties over en weer gaan bestuiven. In de praktijk blijkt dit niet te werken, omdat insecten afdwalen naar andere bloeiende planten en zo soortvreemd stuifmeel overbrengen. Om te kunnen werken moet de verbindingszone zo breed zijn dat de planten zich er kunnen vestigen en overleven.

Voordelen Cd-rom

Niet alleen de resultaten van het onderzoek zijn vernieuwend, maar ook de verslaglegging ervan. Het onderzoek is uitsluitend beschikbaar op Cd-rom. Dit heeft als voordeel dat het simulatieprogramma voor iedereen beschikbaar is. Met dit simulatieprogramma heeft Odilia Velterop de wisselwerking tussen Duifkruid en de bestuivers nagebootst. Zo kon zij bestuderen wat er gebeurt wanneer de helft van de populatie zou verdwijnen of wanneer er minder of meer zweefvliegen of hommels zouden komen.

Een ander voordeel van de Cd-rom is dat nieuwe inzichten of verbeteringen gecommuniceerd kunnen worden. De onderzoekster plaatst op internet een pagina met errata, die voor iedere gebruiker van de Cd-rom direct beschikbaar zijn.

Curriculum vitae

Odilia Velterop (Amsterdam, 1970) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het halen van haar doctoraal examen in 1993 verrichtte zij promotieonderzoek bij prof.dr. W. van Delden en prof.dr. J. van Andel. De titel van haar proefschrift luidt: Effects of Fragmentation on Pollen and Gene Flow in Insect-Pollinated Plant Populations. Binnenkort wordt zij information manager bij ASCI Technologies.

Noot voor de pers

Voor nadere informatie: drs. Odilia Velterop, tel. (0592)33 08 05, fax (0592)33 14 17 of e-mail (odilia@asci.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie