Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FENIT wil Digitale grondrechten snel in de Grondwet

Datum nieuwsfeit: 19-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FENIT wil Digitale grondrechten snel in de Grondwet

Woerden, 19 juni 2000

De Federatie van Nederlandse ondernemingen in de Informatietechnologie (FENIT) is van oordeel dat de Nederlandse regering nog deze kabinetsperiode digitale grondrechten in de Grondwet moet vastleggen. Het is nodig dat de regering op korte termijn een wetsvoorstel voor een Grondwetswijziging indient. Een wijziging van de Grondwet moet immers twee maal door het parlement behandeld worden; één keer voor en één keer na nieuwe verkiezingen. Een Grondwetswijziging zal bijdragen aan het noodzakelijke vertrouwen van burgers in het verkeer op de elektronische snelweg.

Het rapport dat de Commissie Grondrechten in het digitale tijdperk onlangs presenteerde, kan rekenen op de steun van FENIT. Invoering van digitale grondrechten zal leiden tot een Grondwet die, vergeleken met grondwetten uit omringende landen, niet alleen bijzonder modern is, maar die vooral ook bijdraagt aan het vertrouwen van burgers in de digitale wereld. Een aan de digitale werkelijkheid aangepaste Grondwet zal de ontwikkeling van de informatiemaatschappij bevorderen.

FENIT waardeert in het bijzonder het algemeen geformuleerde voorstel voor een nieuw artikel 13 van de Grondwet, waarin aan alle burgers het recht om vertrouwelijk te communiceren wordt gegeven. De vrees van sommigen dat het begrip 'vertrouwelijke communicatie' te onbepaald is, getuigt volgens FENIT van juridische koudwatervrees. In ieder geval beantwoordt de nu nog bestaande
grondwetsbepaling inzake het brief-, telefoon- en telegraafgeheim niet langer aan de ontwikkelingen op ICT-gebied. Het voorstel van de Commissie, onder leiding van prof. mr. H. Franken, geeft met een ruime formulering grondwettelijke bescherming aan e-mail. Een dergelijk grondrecht levert op deze wijze de nodige bescherming tegen het ongeautoriseerd aftappen van e-mail verkeer door overheid en justitie.

De techniek-onafhankelijke formulering die wordt voorgesteld, maakt het mogelijk dat, naast de communicatie van en tussen burgers, ook de communicatie tussen mens en machine zal worden beschermd. Vertraging dient te worden voorkomen. FENIT pleit voor een snelle grondwetswijziging.
================================================ Noot aan de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie