Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Inspectie onderzoekt zorg ernstig meervoudig gehandicapten

Datum nieuwsfeit: 19-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inspectie doet onderzoek naar zorg bij ernstig meervoudig gehandicapten

Maandag 19 juni 2000, persbericht nummer 54

Dit is een persbericht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg

De zorg voor mensen met een meervoudige ernstige handicap is over het algemeen goed. Met veel motivatie en grote inzet wordt onder moeilijke omstandigheden gepoogd deze zorg te geven. Dit blijkt uit het rapport Ernstig meervoudig gehandicapt en dán? van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Dit rapport is vandaag verschenen.

De IGZ heeft in 1999 103 instellingen en 91 kinderdagcentra voor mensen met een ernstig meervoudige handicap bezocht. Dit zijn mensen met een ernstige verstandelijke handicap en met motorische beperkingen. Ze zijn voor de algemene dagelijkse levensverrichtingen volledig afhankelijk van anderen. Door de combinatie van de beperkingen zijn ze ernstig belemmerd in de mogelijkheden tot communicatie. Het gaat om bijna 7000 mensen.

De complexe zorgvraag bij ernstig meervoudig gehandicapten vergt een gedegen multidisciplinaire inzet en een goede diagnostiek. De samenwerking tussen de vele betrokken medische en paramedische disciplines (gemiddeld 5 per persoon) moet beter. De forse achterstand in het vaststellen van zintuigstoornissen dient zo snel mogelijk te worden ingehaald. Tevens is op individueel niveau een goede borging van de kwaliteit van zorg nodig. Dit vergt een verbetering van de zorg- en begeleidingsplannen, omdat de toetsing, de evaluatie en de bijstelling in de meerderheid daarvan tekortschiet.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat in zestig procent van de instellingen voor ernstig meervoudig gehandicapten de accommodatie ongeschikt is. Dit wordt vooral bepaald door onvoldoende privacy in de sanitaire ruimtes, het veelvuldig voorkomen van meerpersoonsslaapkamers voor grote groepen, te weinig bergruimte en slechte toegankelijkheid.

Interne links
IGZ-rapport: Ernstig meervoudig gehandicapt en dán?
Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Volksgezondheid - Preventie en bescherming

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie