Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport: Ernstig meervoudig gehandicapt en dán?

Datum nieuwsfeit: 19-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

IGZ-rapport: Ernstig meervoudig gehandicapt en dán?

Inleiding
Het was de Inspectie voor de Gezondheidszorg in haar toezicht opgevallen dat de mensen met een ernstige of diepe verstandelijke handicap met bijkomende ernstige motorische problemen en de daaruit voortvloeiende immobiliteit, de ernstig meervoudig gehandicapten, niet zijn opgenomen in de voorhoede van de zorgvernieuwing. Integendeel, zij komen meestal achteraan. Daarnaast wordt in het beleidsplan van de inspectie onder andere prioriteit gegeven aan het houden van toezicht op de kwaliteit van zorg van kwetsbare groepen. Om deze redenen besloot de Inspectie voor de Gezondheidszorg een thematisch onderzoek uit te voeren naar de kwaliteit van zorg van ernstig meervoudig gehandicapte kinderen, jongeren en volwassenen. Het thematisch onderzoek is in de eerste helft van 1999 afgerond.

Doelstelling
Het doel van het thematisch onderzoek was inzicht te verkrijgen in de voorwaarden voor de kwaliteit van zorg ten aanzien van ernstig meervoudig gehandicapte mensen in algemene instellingen voor zorg aan mensen met een verstandelijke handicap en in de kinderdagcentra (KDCs).

Werkwijze
Door de inspectie werden schriftelijke vragenlijsten ontwikkeld waarin onder andere vragen opgesteld waren over de medische en paramedische zorg; deskundigheid en bijscholing van medewerkers; protocolering; specificiteit van de dagbesteding; communicatie en bejegening. Alle instellingen en KDCs werd gevraagd voor 8% van de cliënten en tenminste twee cliënten uit de doelgroep de Zelfevaluatie Individuele zorg- en begeleidings Plannen (ZIP) in te vullen. In totaal werden 38 instellingen en 33 KDCs door een inspecteur bezocht. Tijdens dit bezoek werden 2 zorgplannen op inhoudelijke aandachtspunten bekeken door de inspecteur en besproken met begeleiding en staf. Daarnaast werd de accommodatie beoordeeld op functionaliteit.

Conclusies
Geconcludeerd kan worden dat er sprake is van een grote inzet en motivatie van de betrokken zorgverleners. Onder moeilijke omstandigheden wordt gepoogd een zo goed mogelijke zorg te geven. Op veel plaatsen is dan ook gewoon goede zorg aangetroffen. Het onderzoek en de werkwijze van de inspectie richten zich in het algemeen op de dingen die niet in orde zijn. Ook de vragenlijst is veelal gericht op onderwerpen waarvan de inspectie door zijn ervaring vermoedde dat de zorg mogelijk tekort zou schieten. Belangrijkste reden van het onderzoek is dan ook richting te geven aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de ernstig meervoudig gehandicapte kinderen en volwassenen. Dit gezegd hebbende blijkt uit het onderzoek dat ernstig meervoudig gehandicapte mensen, die in hun leven maximaal afhankelijk zijn van anderen, op verschillende punten ernstig tekortkomen in zorg- en dienstverlening. Het betreft zowel zaken op het gebied van de diagnostiek en screening van zintuigstoornissen, de daarop gebaseerde behandeling, begeleiding en bejegening als de omstandigheden waarin zorg verleend wordt. De accommodaties zijn vaak slecht, leiden tot aantasting van de privacy en beïnvloeden de bejegening en het respect op negatieve wijze. De stand van de wetenschap ten aanzien van goede behandeling, verpleging en begeleiding van deze mensen staat in de kinderschoenen. En tevens blijkt dat de kennis die er is, onvoldoende toegepast wordt in de praktijk. In hoofdstuk 5 worden de belangrijkste conclusies weergegeven en voorzien van één of meerdere aanbevelingen.
Downloads
IGZ-rapport: Ernstig meervoudig gehandicapt en dán?

Zie het originele bericht voor ophalen van PDF-bestanden

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie