Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU Amsterdam en TNO-NITG tekenen voor Kenniscentrum Geologie

Datum nieuwsfeit: 19-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

(veb@dienst.nl)

VU Amsterdam en TNO-NITG bundelen krachten in nieuw Kenniscentrum Aardwetenschappen

De Vrije Universiteit Amsterdam (VUA) en het Nederlands Instituut voor Toegepaste Geowetenschappen van TNO (TNO-NITG) bundelen hun expertise op aardwetenschappelijk gebied in een Kenniscentrum voor Geowetenschappelijk onderzoek TNO/VUA. Aan het Kenniscentrum zullen ook de Nederlandse Onderzoekschool Sedimentaire Geologie (NSG) en het Interuniversitair Centrum voor Geo-Ecologisch onderzoek (ICG) deelnemen.

De structurele samenwerking tussen VU en TNO-NITG bouwt voort op de contacten die zijn gelegd binnen het onderzoeksprogramma NEESDI (Netherlands Environmental Earth Systems Dynamics Initiative). Het Kenniscentrum betekent een verdere integratie van fundamenteel en toegepast geowetenschappelijk onderzoek in Nederland en zal zodoende leiden tot een beter begrip - en een beter beheer en gebruik - van de Nederlandse ondergrond en de daarin voorkomende natuurlijke bestaansbronnen. Het centrum versterkt bovendien de internationale positie van het aardwetenschappelijk onderzoek in ons land.

Ten behoeve van het Kenniscentrum is de voor de komende 4 jaar 7 miljoen gulden vrijgemaakt uit fondsen van de VUA en TNO. Zeven nieuwe assistenten in opleiding (aio´s) zullen gedurende die tijd hun promotieonderzoek binnen het Kenniscentrum uitvoeren. Ook lopende aio- en postdoc-projecten zullen gedeeltelijk bij het centrum worden ondergebracht. Aanvullend op het wetenschappelijke onderzoek binnen het Kenniscentrum zal een cursus- en trainingsprogramma worden opgezet, waarbinnen wetenschappers en specialisten van zowel VU als TNO-NITG hun vakkennis zullen overdragen aan -en delen met- collega-onderzoekers van het centrum.

Binnen het nieuwe Kenniscentrum zijn vijf speerpunten van onderzoek geformuleerd:
* Geïntegreerde bekkenstudies en 3D-modellering.
* Grondwaterstroming in sedimentaire bekkens.
* Neotektoniek, ´coastal lowland´ evolutie in geo-dynamisch perspectief.
* ´Coastal lowland´ evolutie, ´process-based´ modellering van delta-riviersystemen.
* Paleomilieuonderzoek. Het beschrijven en onderzoeken vroegere sedimentaire milieus en de daarin levende ecotopen, flora en fauna.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie