Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Italie onbereikbaar voor vrachtverkeer wegens staking

Datum nieuwsfeit: 20-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

ITALIE ONBEREIKBAAR VOOR VRACHTVERKEER

De vervoersorganisaties Transport en Logistiek Nederland (TLN), Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en verladersorganisatie EVO zijn boos over de lamlegging van het vrachtverkeer in geheel Itali‰ sinds vanochtend. De Italiaanse wegvervoersorganisaties CUNA en UTI hadden aanvankelijk stakingsacties aangekondigd in verband met vastgelopen onderhandelingen tussen wegvervoersorganisaties en de overheid. Vanaf vanochtend zijn deze stakingen echter aangevuld met wegblokkades op diverse plaatsen in Itali‰, waaronder de belangrijke Frejustunnel en veel andere drukke doorgangsroutes. De Italiaanse wegvervoersorganisaties hebben opgeroepen om de blokkades en stakingen in ieder geval de gehele week te laten duren.

TLN, KNV en EVO verwerpen het gemak waarmee naar het actiemiddel van blokkades wordt gegrepen. Het blijkt dat oproepen tot stakingen gemakkelijk kunnen omslaan in wilde blokkades, waarvan het internationale vracht- en personenverkeer de dupe wordt.

De acties in Itali‰ zijn een gevolg van het besluit van de Europese Commissie, waardoor de Italiaanse wegvervoerders de subsidie moeten terugbetalen, die zij van 1992 tot en met 1994 hebben ontvangen ter compensatie van de gestegen dieselprijs. Het gaat in totaal om een bedrag van 730 miljoen gulden.

De blokkades treffen Nederlandse ex- en importeurs extra hard, aangezien de Mont Blanc tunnel nog zeker een jaar dichtblijft als gevolg van de brand vorig jaar. Voorts gaat de Brennerpas vanaf aanstaande donderdag vier dagen dicht als gevolg van blokkades van Oostenrijkse actiegroepen. De Frejustunnel was derhalve de enige overgebleven hoofdroute.

Het Europese recht van een onbelemmerd verkeer van goederen wordt hiermee wederom door de eigen Lidstaten ernstig aangetast. Onduidelijk is nog of de Italiaanse overheid zal optreden tegen de blokkades.

PB 27.2000
19 juni 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie