Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Spraak in verschillende situaties

Datum nieuwsfeit: 20-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU agenda. Informatie voor de pers. Vrije Universteit Amsterdam.

Promoties,
mw. M.T.C. Ernestus
Voice assimilation and segment reduction in casual Dutch. A corpus based study of the phonology-phonetics interface. Datum: 20/06/2000, 15:45:00 uur
Plaats: aula
Woonplaats promovendus: Amstelveen
Promotor(en): prof.dr. G.E. Booij
Wanneer mensen in informele situaties met elkaar praten, spreken ze vaak anders dan in formele situaties. Dit boek vormt een eerste uitgebreide studie naar de uitspraak van informeel standaard Nederlands. Het onderzoek is gebaseerd op twaalf opnames van spontane gesprekken tussen mannelijke proefpersonen afkomstig uit de Randstad. Een van de opmerkelijkste bevindingen is dat vaak voorkomende woorden als 'eigenlijk' en 'natuurlijk' uitgesproken kunnen worden als een lettergreep, die bestaat uit het eerste en laatste segment van het woord en de eerste medeklinkers plus de klinker van de beklemtoonde lettergreep van het woord. Bijna alle aangetroffen reducties kunnen het gevolg zijn van de neiging van de spreker om zo min mogelijk energie te stoppen in hun uitspraak. Sommige reducties zijn waarschijnlijk opgeslagen in het mentale lexicon van de sprekers.
Voorlichting en Externe Betrekkingen,
www.vu.nl,
e-mail
tel (020) 444 5666
fax (020) 444 5655

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie