Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Zoetermeer: zitting Oosterheem bij Haagse Rechtbank

Datum nieuwsfeit: 20-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Zoetermeer

Zitting Oosterheem bij Haagse Rechtbank

Hedenochtend heeft de zitting plaatsgevonden bij de Meervoudige kamer van de Rechtbank in Den Haag over de beroepen die waren ingesteld door de bewoners van de Zegwaartseweg. Deze beroepen hadden betrekking op de afgifte van de bouwvergunningen voor de 1e jaarschijf van de woningen in de Vinexlocatie Oosterheem.

Tijdens de zitting hebben de partijen tegenover de rechtbank wederom hun standpunten uiteengezet. Het standpunt van de gemeente was en is nog steeds dat de bezwaren die waren ingediend door de bewoners van de Zegwaartseweg ongegrond zijn. Uiteraard is de gemeente nog steeds in overleg met de bezwaarmakers om langs minnelijke weg tot een oplossing te komen. Voor wat betreft de MER blijft de gemeente op het standpunt staan voldoende beargumenteerd te hebben waarom vooruitgelopen kon worden op de uiteindelijke totstandkoming van de MER.

Voorts heeft de gemeente aangevoerd dat de MER inmiddels conform de wet is afgerond. De afgifte van de bouwvergunningen is dus niet in strijd met de MER zoals die nu tot stand is gekomen.

Gezien het belang wat er voor alle partijen (toekomstige bewoners, marktpartijen, corporaties en gemeente) op het spel staat, heeft de gemeente om een versnelde uitspraak van de rechtbank gevraagd. De normale periode tussen zitting en uitspraak bedraagt namelijk zon zes weken. De rechtbank heeft toegezegd ernaar te streven ook daadwerkelijk binnen die termijn uitspraak te zullen doen.

De gemeente hoopt op een gunstige uitspraak zodat zo spoedig mogelijk met de bouw kan worden begonnen. In de weken voorafgaand aan de rechtszitting heeft de gemeente meerdere scenarios verkend en zich daarop voorbereid.

Dit om te voorkomen dat de gemeente bij de binnenkort te verwachten uitspraak voor verrassingen zou worden gesteld.

Die scenarios zijn in grote lijnen:

I De rechtbank verklaart het beroep ongegrond, waarna zo snel mogelijk, in overleg met marktpartijen en corporaties, aan de bouwvoorbereiding moet worden begonnen. In deze situatie kunnen reclamanten echter hoger beroep instellen bij de Raad van State en mogelijk kan ook weer een schorsingsverzoek worden ingediend.

II Het beroep wordt gegrond verklaard en de gemeente zal (delen) van het huiswerk over moeten doen. Afhankelijk van de uitspraak kan dat ertoe leiden dat:

A. de gemeente een nieuw besluit op bezwaar moet nemen, na een nieuw advies van de Commissie Bezwaar- en beroepschriften.

B. de gemeente (delen) van de bouwvergunningsprocedure over moet te doen. Dat kan varieren van het afgeven van een nieuwe bouwvergunning tot het volledig overdoen van de vrijstellingsprocedure.

III Het beroep wordt (op principiele overwegingen) gegrond verklaard omdat er geen locatie(keuze)mer is gemaakt.Gemeente Zoetermeer © juni 2000

Last update: 20 juni 2000 (16:09)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie