Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Arbeidstijden assistent-geneeskundigen nog vaak overtreden

Datum nieuwsfeit: 20-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE SZW

www.minszw.nl

MIN SZW: Regels werk- en rusttijden ass.-artsen overtreden

Nr. 2000/119
20 juni 2000

Regels werk- en rusttijden assistent-geneeskundigen nog vaak overtreden

De werk- en rusttijden van assistent-geneeskundigen vormen nog steeds een groot probleem. Meer dan de helft van de ziekenhuizen en maatschappen houdt zich niet aan de Arbeidstijdenwet en het Arbeidstijdenbesluit: veel assistent-geneeskundigen werken aanzienlijk langer dan de wettelijk toegestane 48 uur per week. Dat blijkt uit een onderzoek van de Arbeidsinspectie. Minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die de resultaten van het onderzoek aan de Tweede Kamer heeft aangeboden, noemt de uitkomsten .teleurstellend..

Tussen 1998 en mei 2000 zijn door de Arbeidsinspectie onderzoeken uitgevoerd naar de werk- en rusttijden van assistent-geneeskundigen in 123 ziekenhuizen en 157 maatschappen. Bij eerdere inspecties in 1995 was al naar voren gekomen dat deze relatief kleine beroepsgroep (2200 personen) veel te lange arbeidstijden maakte.

In totaal zijn er 262 waarschuwingsbrieven de deur uitgegaan, waarbij totaal 600 overtredingen zijn vastgesteld. Tot nu toe zijn er 37 processen-verbaal opgemaakt. Dit aantal zal nog toenemen omdat een deel van de onderzoeken nog niet is afgerond. De basis voor toezicht op naleving van de werk- en rusttijden van assistent-geneeskundigen vormt een deugdelijke registratie. Bij de start van het inspectieproject bleek bij nagenoeg alle ziekenhuizen en maatschappen dat er geen of onvoldoende registratie van werk- en rusttijden beschikbaar was. Verdere inspecties toonden aan dat de assistent-geneeskundigen vaak nog veel te lange diensten moesten draaien en onvoldoende rust namen.

De meest ernstige tekortkomingen wat betreft dag- en nachtdiensten deden zich voor bij de afdelingen Chirurgie en Interne Geneeskunde. Zo bleken assistent-geneeskundigen werkend bij de verloskunde in ziekenhuizen vaak structureel over te werken door aan een avonddienst een normale dagdienst te koppelen. De ziekenhuizen en maatschappen hebben de nodige maatregelen moeten nemen.

Inmiddels voldoen zo.n 45 % van de geïnspecteerde ziekenhuizen en maatschappen aan de arbeidstijdenwetgeving. Dit is onder meer bereikt door organisatorische maatregelen en/of een verhoging van de budgetten waardoor meer assistent-geneeskundigen konden worden aangetrokken en roosters passend worden gemaakt. Dit heeft een direct positief effect op de werkdruk in deze beroepsgroep. Door dit inspectieproject en de gerichte aandacht van de koepelorganisaties voor het probleem is een bijdrage geleverd aan de gewenste cultuuromslag. Gezien het toch nog steeds grote aantal gesignaleerde tekortkomingen zal de Arbeidsinspectie ook in de komende jaren deze sector op dit punt blijven volgen.

20 jun 00 17:06

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie