Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

GS Overijssel: bezwaar FHS tegen dwangsom ongegrond

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Overijssel

Zwolle, 21 juni 2000

GS VERKLAREN BEZWAAR FHS DEDEMSVAART TEGEN DWANGSOM ONGEGROND

Gedeputeerde Staten van Overijssel hebben de bezwaren van aluminiumsmelterij FHS tegen het opleggen van een dwangsom ongegrond verklaard. Dit betekent dat FHS de normen voor de uitstoot van stoffen, die in de verleende milieuvergunning zijn aangegeven, moet naleven. Voor iedere overtreding van de voorgeschreven normen moet FHS een dwangsom van ƒ 5.000,- gulden betalen, met een maximum van ƒ 15.000,-.

Eind 1999 heeft de provincie FHS een dwangsom opgelegd wegens het niet naleven van de voorschriften uit de vergunning. Tegen de mogelijke oplegging van een dwangsom heeft FHS bezwaar aangetekend bij Gedeputeerde Staten van Overijssel. De bezwaren richten zich met name op de volgens FHS te strakke normen voor emissies en de representativiteit van de metingen. Reden voor de provincie om de bezwaren ongegrond te verklaren, is dat de milieuvergunning en de daarin gestelde normen niet meer in bezwaar of beroep aangevochten kunnen worden. Bij de beoordeling van de milieuvergunning door de Adviseur voor de Beroepen Milieubeheer en de Raad van State in 1995 is geoordeeld dat de voorschriften in de vergunning naleefbaar zijn. Ook uit recente metingen blijkt dat de voorschriften naleefbaar zijn. Naast het aantekenen van bezwaar bij GS heeft FHS begin 2000 een verzoek voor een voorlopige voorziening bij de Raad van State ingediend. De Raad van State heeft het verzoek afgewezen.

Vanaf 1995 verricht de provincie Overijssel met enige regelmaat metingen bij FHS. Bij enkele metingen zijn overtredingen van de vergunningvoorschriften geconstateerd. Het gaat hierbij vooral om het overschrijden van de uitstootnormen van organische koolwaterstoffen. De provincie heeft het bedrijf in het verleden schriftelijk gewaarschuwd aan de voorschriften te voldoen. Bij toekomstige overtredingen legt de provincie het bedrijf een dwangsom op. De provincie wil het bedrijf in Dedemsvaart op deze manier dwingen zich aan de milieuregels te houden. Eventuele overschrijdingen vormen volgens de provincie Overijssel geen gevaar voor de volksgezondheid, maar kunnen wel oorzaak zijn van stankoverlast en prikkelingen van de luchtwegen.

Nadere informatie:
team Communicatie, Petra Timmer, telefoon 038 425 23 18

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie