Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV start Bijbaancampagne 2000

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Datum

21 juni 2000

Onderwerp
Bijbaancampagne gestart

FNV start Bijbaancampagne 2000

Een krantenwijk is nog steeds een van de meest populaire bijbaantjes onder jongeren. Babysitten staat echter nummer 1, dankzij de grote hoeveelheid meisjes die graag op kinderen passen. Daarbij werkt bijna de helft (48 procent) van de scholieren zwart. Vooral het werken in garages en de bouw scoren hoog op dit punt. Het beloningsverschil tussen mannen en vrouwen is ook onder jongeren terug te vinden: jongens verdienen gemiddeld 267 gulden per maand en meisjes 228 gulden.

Dit blijkt uit nieuwe cijfers die de FNV vanochtend na de opening van de Bijbaancampagne bekend maakte.

Via de Bijbaantelefoon (0900 3.300.300) en haar website (www.fnv.nl) informeert de grootste vakcentrale jongeren over hun rechten als werknemer.

Zo wijst de FNV erop dat zwart werken uiteindelijk niet voordeliger is. Zwartwerkers hebben geen recht op vakantiegeld en krijgen bij ziekte geen loon doorbetaald. Een conflict met de werkgever valt doorgaans in het nadeel van de zwartwerker uit omdat formeel geen sprake is van een arbeidsverhouding.

De FNV gaat zich de komende tijd hard maken voor een minimumloon voor 13- en 14-jarigen. Ook wil de vakcentrale af van de nominale bijdrage in de ziektekostenverzekering. Nu zijn vooral jongeren beneden de 18 jaar een groot deel van hun zuurverdiende loon kwijt aan deze premie. Dit terwijl ze al via hun ouders voor ziektekosten verzekerd waren.

Meer informatie:
FNV Voorlichting, Richard Gielen: 020 5816 556/ 06 26 492 693
Het rapport over bijbaners is op te vragen bij het secretariaat van FNV Voorlichting: 020 5816 573. E-mail: (marion.weggelaar@fnv.nl) Het complete rapport is ook te downloaden van www.fnv.nl onder 'Nieuws'.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie