Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Breda start experiment met uitbus

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda


GEMEENTE START EXPERIMENT MET UITBUS

Een pakket met allerlei maatregelen op het gebied van voorlichting, promotie en speciale acties moet de Bredase stadsbus meer onder de aandacht brengen van het publiek en meer mensen ertoe bewegen van de bus gebruik te maken. Apart onderdeel van het pakket is het plan om per 7 oktober 2000 of 17 januari 2001 te starten met een twee jaar durend experiment met nachtbusvervoer, de Uitbus Breda genaamd. Het college van burgemeester en wethouders legt dit voorstel op 31 augustus aan de gemeenteraad voor. Deze extra maatregelen kosten ongeveer één miljoen gulden, verdeeld over twee jaar. Het effect wordt ingeschat op 4 à 5 % meer reizigers en inkomsten. Uit de evaluatie van de acties uit 2000 moet blijken of het maatregelenpakket voor 2001 moet worden aangepast.
Uitbus

Het proefproject Uitbus Breda duurt twee jaar en is gebaseerd op een eerder gehouden haalbaarheidsonderzoek. Het nachtnet zal bestaan uit vier lijnen waarvan er twee binnen de gemeente Breda blijven. Het gaat om lijnen naar de Haagse Beemden, naar Brabantpark Heusdenhout Bavel - Ulvenhout, naar Princenhage Etten-Leur en naar Breda Noord Terheijden Wagenberg Made. Er wordt alleen in de zaterdagnacht gereden: drie ritten per lijn. De vertrektijden sluiten aan bij de sluitingstijden van de cafés en de nachtzaken. Met een los kaartje, te koop bij de chauffeur, kost elke rit 5,-. Als men met een OV-abonnement of een gewone strippenkaart reist, is een toeslagkaartje van 3,50 verplicht. Er wordt veel aandacht besteed aan de promotie en sociale veiligheid van dit project. Afhankelijk van enkele procedures start het project Uitbus Breda zaterdag 7 oktober of
17 januari aanstaande.

Van het nachtbusvervoer wordt een positief effect verwacht op de verkeersveiligheid, de openbare orde, het imago van het openbaar vervoer en de veiligheid in de Bredase binnenstad. Een evaluatie moet uitwijzen hoe met het project verder wordt gegaan.

Promotie

Naast speciale acties wordt er ook aandacht besteed aan voorlichting en promotie. Er komt een huis-aan-huis actie met promotiepakketten die bestaan uit een introductiebrief, een gratis buskaartje (retourrit) en een zogeheten OV-wijzer. Dit is een kleurige en overzichtelijke folder waarin men snel en gemakkelijk veel over het openbaar vervoer te weten komt. De OV-wijzer is vooral bedoeld voor informatie over het openbaar vervoer dat dicht bij het woonadres komt.

Deze actie wordt in december 2000 gehouden, zodat iedereen ook direct kennis kan maken met de nieuwe dienstregeling per 7 januari 2001.

Nieuwe inwoners van Breda, krijgen ook een informatiepakket op hun nieuwe adres toegestuurd. Met een aanvraagbon kunnen zij ook een busboekje voor Breda bestellen.

In het promotiepakket zit ook een gratis buskaartje waarmee men twee ritten kan maken. Het kaartje is geldig binnen een bepaalde periode in de maand december 2000 op alle stadslijnen en daarnaast ook op de ritten van de streekbuslijnen van/naar Effen, Ulvenhout, Teteringen en Prinsenbeek.

Contracten

De BBA krijgt opdracht om met ondersteuning van het Vervoer Coördinatiecentrum Brabant grootverbruikcontracten op te gaan stellen met bedrijven en instellingen. Het gaat daarbij om aantrekkelijk geprijsde jaarabonnementen voor grotere aantallen personeelsleden. Men kan dan van bestaande OV-lijnen gebruik maken of zelfs van nieuwe (spits-)ritten, indien er voldoende abonnementen worden gekocht.

Ludieke acties

Als laatste maatregel worden er ongeveer eens per kwartaal ludieke acties gehouden zoals bijvoorbeeld Sinterklaasteams in de bus begin december en een weekend met een aantal oude nostalgische bussen in de gewone stadsdienst.

Breda, 21 juni 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie