Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP Utrecht: middengolfzenders niet naar Benschop

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Utrecht

PERSBERICHT
Statenfractie Socialistische Partij provincie Utrecht
Utrecht, 21 juni 2000.

SP: middengolfzenders niet naar Benschop

Alleen uitfaseren is fundamentele oplossing

De SP-fractie in Provinciale Staten wil dat de provincie Utrecht alles in het werk stelt om het plan van staatssecretaris De Vries (VVD), die een defensiecomplex bij Benschop wil gebruiken als nieuwe locatie voor de overlastgevende middengolfzenders, zo snel mogelijk naar de prullenbak te verwijzen. De Vries zet de klok hiermee drie jaar terug. Toen probeerde de gemeente Ijsselstein al om de masten te verplaatsen naar de polder tussen Benschop en Montfoort. Dat leverde massale protesten in de regio op, waarna het plan van tafel verdween.

Volgens de SP is de actie van De Vries de zoveelste keer dat lapmiddelen gebruikt worden, waardoor de overlast niet wordt opgelost maar verplaatst. Weliswaar is huidige locatie van de twee masten bij de Ijsselsteinse wijk Zenderpark absoluut onhoudbaar, maar er zijn in Midden-Nederland geen plekken meer te vinden waar middengolfzenders voldoende vrije ruimte hebben. Dat blijkt ook wel uit het feit dat ook de zendmast bij Mastwijk (ten zuiden van Harmelen), die in een veel minder dichtbevolkt gebied staat, óók veel overlast veroorzaakt.

De staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat kiest naar de mening van de SP om politieke redenen voor lapmiddelen. Het zou immers ook mogelijk zijn om de middengolfzenders uit te faseren naar de FM. Het zendvermogen van FM zenders is tien keer zo klein als dat van middengolfzenders (5-25kW ten opzichte van 100-250kW), de ontvangstkwaliteit is veel beter en FM-golven zijn veel minder hinderlijk en makkelijker te ontsstoren dan de middengolf. De Vries wil echter de beschikbare FM-frequenties veilen aan de hoogstbiedende commerciële gegadigden.

De SP-statenfractie vindt het onverantwoord dat de staatssecretaris financiëel gewin laat prevaleren boven het oplossen van de overlast voor de omwonenden. Teméér omdat vóór de bouw van de wijk Zenderpark door de gemeente Ijsselstein is beloofd dat het zenderprobleem zou worden opgelost. Tijdens de statenvergadering van maandag 26 juni a.s. zal de SP gedeputeerde Korthuis opheldering vragen over de opstelling van de provincie ten opzichte van het plan van De Vries.

Inlichtingen:

Paulus Jansen, tel. (06) 51844755

Irma van der Velde, tel. (06) 22322131


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie