Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV haalt openbaarheid van inkomens binnen

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

FNV haalt openbaarheid van inkomens binnen
FNV Voorlichting - (publieksinfo@fnv.nl)

Het traditionele voorjaarsoverleg van kabinet, werkgevers en vakbeweging heeft voor de vakbeweging een belangrijk succes opgeleverd. Minister Zalm van Financiën heeft beloofd met speciale wetgeving te komen om de openbaarheid van inkomens te regelen.

Dit betekent dat straks in het jaarverslag van bedrijven precies moet worden aangegeven hoeveel de topmanagers verdienen.

Tijdens het overleg benadrukte FNV-voorzitter De Waal opnieuw dat voor de FNV deze openheid een halszaak is. De Waal voorspelt dat binnenkort weer krantenartikelen verschijnen over de stijging van de inkomens van het Nederlandse topmanagement. 'En het is natuurlijk volstrekt fout, daar wil ik geen misverstand over laten bestaan, dat de top voor zich zelf andere maatstaven aanlegt dan voor de eigen werknemers.' Vervolgens moet niet opnieuw geharrewar ontstaan over bronnen, definities, bruto - netto, verschil tussen vermogensgroei en inkomen enzovoort. De Waal: 'Er moet een duidelijke wetgeving komen. Een wet zonder haken en ogen en zonder valse schijn. Dàt faciliteert de openheid van één van de belangrijkste beleidsdiscussies die we in de polder kunnen voeren: die van de verdeling van inkomens.'

Voorafgaand aan het overleg had de FNV er al op gewezen dat onduidelijkheid over de topinkomens zou kunnen leiden tot een hogere looneis. Hoewel de vakcentrale vasthoudt aan de centrale looneis van 4 procent, zou de achterban wel eens meer kunnen gaan eisen.

Dat gebeurde vorig jaar al, toen de ledenvergaderingen van bonden de centrale looneis ophoogden. Onvrede over de stijging van de topinkomens speelde daarbij toen ook al een rol.

21 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie