Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Sleutelrol voor vervoer in nieuwe economie

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Zoetermeer, 21 juni 2000

Onderzoek E-commerce: 38 procent meer ritten in 2005

Aan de redactie

Sleutelrol voor vervoer in nieuwe economie

De verkoop van producten via internet maakt de economie niet compleet virtueel. Integendeel, de vraag naar fysiek goederenvervoer over de weg zal fors toenemen. Dat is de conclusie van het rapport 'Nieuwe wijn in oude zakken' van Transport en Logistiek Nederland, dat vandaag is gepubliceerd. Als gevolg van elektronisch zakendoen veranderen bestaande distributiepatronen. Grote zendingen die aanvankelijk bij winkels werden afgeleverd, vallen uiteen in vele kleine zendingen, die bij de klant thuis worden bezorgd, op elk gewenst tijdstip. Het aantal ritten neemt hierdoor exponentieel toe. De nieuwe economie kan daarom alleen slagen, als erkend wordt dat vervoer een sleutelrol vervult bij de tijdige aflevering van de bestelde producten. De randvoorwaarden zullen hiervoor dan ook nu al gecreëerd moeten worden.

Concreet verwacht Transport en Logistiek Nederland in het consumentensegment (business to consumer) een toename van het aantal ritten in 2005 met 8 procent. Het betreft hier het transport van bijvoorbeeld levensmiddelen, boeken en cd's. Deze ritten worden vooral in stedelijk gebied uitgevoerd. In het zakelijke segment (business to business) gaan de onderzoekers uit van een groei van het aantal ritten met 9 procent. Op zich is de hoeveelheid te vervoeren goederen in beide segmenten gering, namelijk 3,5 miljoen ton. Maar de levering met kleinere vrachtauto's en bestelauto's resulteert in een forse groei van het aantal ritten in die segmenten Deze ontwikkelingen komen bovenop de reeds verwachte groei van het goederenvervoer in de 'oude economie' met 21 procent. Hierdoor zal het totaal aantal ritten in 2005 stijgen met 38 procent.

Op dit moment tonen de dagelijkse files aan dat de wegcapaciteit in Nederland nu al bijna zijn grenzen heeft bereikt. Tegelijkertijd neemt het personenvervoer, tot 2005, ook nog eens toe met 10%. Transport en Logistiek Nederland pleit daarom voor een drastische verbetering van de bereikbaarheid, gestoeld op een apart beleid voor goederenvervoer en een apart beleid voor personenvervoer. Extra maatregelen zijn dus nodig zodat een betrouwbare en tijdige bevoorrading van consument en bedrijven gegarandeerd wordt.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de afdeling PR en Voorlichting, 079-3636115

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie