Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Daling geregistreerde werkloosheid stagneert

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Daling geregistreerde werkloosheid stagneert

De geregistreerde werkloosheid kwam in de maanden maart-mei uit op 195 duizend. Uit deze nieuwste cijfers van het CBS blijkt dat de daling van de werkloosheid stagneert.

Geregistreerde werkloosheid maart-mei
In de maanden maart-mei van dit jaar kwam het aantal geregistreerde werklozen uit op 195 duizend. Dat is zesduizend lager dan in februari-april. In deze periode van het jaar is echter een daling met ruim vijftienduizend gebruikelijk. Na verwijdering van de seizoeneffecten is het nieuwste werkloosheidscijfer dan ook tienduizend hoger dan in februari-april. De cijfers zijn gebaseerd op een steekproefonderzoek en hebben daarom een onnauwkeurigheidsmarge. De tendens van de werkloosheid kan om die reden het beste over een wat langere periode worden vastgesteld.
Daling werkloosheid stagneert
De werkloosheid daalt al vanaf begin 1994 onafgebroken. Destijds telde Nederland 520 duizend geregistreerde werklozen. De daling verliep eerst geleidelijk, maar vanaf begin 1997 in een hoog tempo. Na de zomer van 1998 daalde de werkloosheid minder snel met ongeveer vijfduizend per maand. In dat tempo daalde de werkloosheid tot eind vorig jaar. De laatste maanden heeft het werkloosheidscijfer een wat grillig verloop. Vergeleken met een half jaar geleden ligt het aantal werklozen nu slechts vierduizend lager en vergeleken met drie maanden geleden komt het nieuwste werkloosheidscijfer zelfs hoger uit. Vanwege de onnauwkeurigheidsmarges hoeft dat niet te betekenen dat de werkloosheid nu stijgt. Wel kan worden geconcludeerd dat de daling van de werkloosheid stagneert.
Technische toelichting
Geregistreerde werklozen zijn mensen die bij een arbeidsbureau staan ingeschreven, direct beschikbaar zijn voor een baan van minstens twaalf uur per week en geen werk hebben of werk van minder dan twaalf uur per week. De cijfers zijn gebaseerd op de registratie van de arbeidsbureaus en de Enquête beroepsbevolking van het CBS, een steekproef-onderzoek dat maandelijks onder ruim tienduizend mensen in Nederland wordt gehouden. Omdat de geregistreerde werkloosheidscijfers zijn gebaseerd op een steekproefonderzoek, hebben ze een onnauwkeurigheidsmarge. Alleen uit grote veranderingen en uit veranderingen die zich gedurende een langere periode voortdurend aftekenen mogen conclusies worden getrokken over de tendens van de werkloosheid. Naast de maandelijkse cijfers van de geregistreerde werkloosheid, publiceert het CBS jaarlijks een breder scala van indicatoren van het onbenut arbeidsaanbod. Eén daarvan is de werkloze beroepsbevolking: mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en actief zoeken naar werk voor twaalf uur of meer. Het Centraal Planbureau gebruikt dit cijfer voor economische analyses. Een nog bredere afbakening van het onbenut arbeidsaanbod is: alle mensen die niet of minder dan twaalf uur werken en betaald werk voor twaalf uur of meer zouden willen hebben (ongeacht of men direct in staat is om te werken, op zoek is naar werk, enzovoorts). Een andere indicatie van het arbeidspotentieel is het aantal mensen met een bijstands- of ww- uitkering.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie