Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Autodata Nederland: prijzen oudere occasions dalen sneller

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

AUTODATA NEDERLAND

Prijzen oudere occasions dalen sneller

Occasionprijzen al een jaar onder druk

Hoofddorp, woensdag 21 juni 2000 - Voor de twaalfde maand achtereen is de Autodata Occasion Index (AOX) in mei 2000 gedaald. Het indexcijfer, dat het prijsverloop van gebruikte auto.s in Nederland op de voet volgt, is ten opzichte van mei 1999 gedaald met 3,19 procentpunt. Voor het eerst is nu ook het prijsverloop van occasions in Nederland aan de hand van leeftijdscategorieën berekend. Daaruit blijkt dat de daling van het gemiddelde prijsniveau vooral wordt veroorzaakt door de auto.s van 9 jaar en ouder.

De prijsindex voor occasions van 4 jaar en jonger is tussen oktober
1999 en mei 2000 met 1,73 procentpunt nauwelijks gedaald. In de tussencategorie van 5 tot en met 8 jaar oud zijn de occasionprijzen met 3,24 procentpunt gedaald. De zwaarste klap valt bij de oudste categorie auto.s, vanaf 9 jaar en ouder. Daar is het prijspeil tussen oktober 1999 en mei 2000 gedaald met maar liefst 5,89 procentpunt. Dit blijkt uit de berekening volgens ouderdomscategorieën van de Autodata Occasion Index.

Het is de eerste keer dat het prijsverloop van het occasion-park in Nederland aan de hand van leeftijdscategorieën is berekend. De prijsindex voor volgens leeftijdscategorieën van occasions wordt berekend vanaf oktober 1999. Deze berekeningen zijn, net als de Autodata Occasion Index, gebaseerd op 240.000 prijsobservaties uit het Auto Taxatie Systeem. Via het ORB voeren 3300 BOVAG-autobedrijven deze observaties met showroomvraagprijzen in. Een auto die is verkocht verdwijnt weer uit het bestand. Aan de hand van deze actuele gegevens berekent AUTODATA Nederland wekelijks de prijzen voor ruim 15.000 typegoedkeuringen, uitgesplitst over 19 regio.s, gebaseerd op de Cebuco regio-indeling.

De AUTODATA Occasion Index wordt berekend aan de hand van de showroomvraagprijzen in het Auto Taxatie Systeem. ATS is het nationale informatie- en waardebepalingssysteem voor de in- en verkoop van gebruikte auto's, dat op initiatief van BOVAG en ANWB tot stand is gekomen.


Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie