Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RVS: De meest gestelde vragen over de euro

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

De meest gestelde vragen over euroVanaf welke datum kan ik in winkels in euros betalen? Betalen met euros (pinnen, chippen of contant) is mogelijk vanaf 1 januari 2002, eerder niet.

Tot wanneer kan ik met guldens betalen?
Volgens het Verdrag van Maastricht is de gulden officieel wettig betaalmiddel tot uiterlijk 1 januari 2002. Omdat de euro pas vanaf die datum in omloop wordt gebracht, is een omschakelingsperiode noodzakelijk. Om gelegenheid te hebben guldens om te wisselen in euros heeft Nederland besloten de gulden nog t/m 28 januari 2002 als wettig betaalmiddel te handhaven. Winkels geven vanaf 1 januari 2002 het wisselgeld slechts in euros terug. Ook de banken verstrekken vanaf 1 januari 2002 geen guldens meer.

Tot welke datum kan ik nog munten en bankbiljetten inwisselen tegen euros?
Tot 1 januari 2003 kunnen bij banken en omwisselkantoren guldenmunten en bankbiljetten nog worden ingewisseld tegen euros. Daarna neemt de Nederlandse Bank het over. Tot 1 januari 2007 kunnen, zonder kosten, guldenmunten worden ingewisseld tegen euros. Voor bankbiljetten geldt januari 2032 als uiterste datum.

Krijgen alle landen dezelfde munten en biljetten? Alle landen die meedoen aan de Economische en Monetaire Unie (EMU) hebben straks euromunten en bankbiljetten van dezelfde waarde. De eurobankbiljetten zullen in elk land er hetzelfde uitzien. De munten zijn ook gelijk, maar hebben aan één zijde een nationaal kenmerk (bijvoorbeeld afbeelding koningin Beatrix).

Krijgen we in Nederland ook te maken met euros die in andere landen in het euro-gebied zijn uitgegeven?
Ja. Vanaf de uitgifte zijn alle euromunten en bankbiljetten wettig betaalmiddel in alle landen die de euro hebben ingevoerd. De verschillende nationaliteiten van de euromunten gaan door elkaar circuleren. Er mag geen onderscheid worden gemaakt. Alle euros moeten worden geaccepteerd.

Wordt de euro een sterke munt?
De Economische en Monetaire Unie (EMU) streeft naar een harde munt. In de statuten van de Europese Centrale Bank (ECB) is vastgelegd dat er prijsstabiliteit moet zijn. Er is afgesproken dat de deelnemende landen een degelijk begrotingsbeleid zullen voeren. De ECB kan maatregelen nemen om deze doelstellingen te realiseren.
Op welke wijze wordt de euro-valuta aangegeven en geschreven? De euro wordt met het symbool aangegeven. De valutacode van de euro in gewone letters is EUR, vergelijkbaar met NLG voor de huidige Nederlandse gulden.

Worden er na 1 januari 2002 nog uitkeringen gedaan in guldens? RVS keert vanaf 1 januari 2002 alleen nog in euros uit.

Gaat een verzekeringscontract automatisch over in euros? In een Europese Verordening is geregeld dat contracten niet worden gewijzigd door de komst van de euro. De guldensbedragen in het verzekeringscontract gaan volgens de officiële omrekeningskoers over in euros. Bij het omrekenen kunnen kleine afrondingsverschillen ontstaan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie