Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Akkoord Vlaanderen over verkoop en sanering gronden Boelwerf

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER VERA DUA

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW

21 juni 2000

Akkoord over verkoop en sanering gronden Boelwerf

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua heeft samen met OVAM een akkoord bereikt met de curator van de Boelwerf over de verkoop en sanering van de gronden. Dit akkoord maakt het mogelijk dat de curator al bepaalde percelen kan verkopen zonder dat de sanering van deze percelen of van de stortplaats, waar de zwaarste verontreiniging is vastgesteld, in het gedrang komt.

Om de sanering te garanderen moet de curator een financiële zekerheid tot een bedrag van 80 miljoen frank opbouwen. Dit bedrag moet de kosten van de sanering van het zwaarst vervuilde deel vergoeden. Indien de saneringskost lager ligt, wordt de overschot van dit bedrag overgedragen op het sociaal passief en komt het ten goede van de gewezen werknemers. Indien de saneringskost hoger ligt dan 80 miljoen frank, dan staat OVAM in voor deze meeruitgave.

De curator dient eveneens een verbintenis aan te gaan waarin hij garandeert om de saneringsverplichtingen voor het volledige perceel na te komen. Hij kan wel deze verplichtingen laten overnemen door de kopers van de loten op voorwaarde dat de koper dan een gelijkaardige verbintenis aangaat voor dat lot en zelf een financiële zekerheid stelt.

Vlaams minister van leefmilieu Dua geeft aan de curator wel de mogelijkheid om de saneringswerken gefaseerd uit te voeren, namelijk gekoppeld aan de verkoop van de loten en ten laatste in 2006 voor het gedeelte dat op dat ogenblik nog niet verkocht is.

Door de uitwerking van deze procedure wordt het voor de curator mogelijk reeds delen van het perceel over te dragen en op die manier over de nodige financiële middelen te beschikken om zijn saneringsverplichtingen na te komen. Daarnaast worden voldoende garanties ingebouwd voor alle partijen (overdrager, verwerver en de OVAM) zodat de bodemverontreiniging ook daadwerkelijk wordt gesaneerd. Als de betrokken persoon die de verbintenis aangaat in gebreke blijft, kan de OVAM zich beroepen op de eenzijdige verbintenis om de sanering af te dwingen en kan de gestelde financiële zekerheid worden opgeëist om de noodzakelijke sanering uit te voeren.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: (persdienst.dua@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie