Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ernst & Young over plan BTW-heffing digitale producten

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Nieuws
Belastingadviseurs
BTW-heffing over digitale producten

Op 7 juni jl. presenteerde Eurocommissaris Bolkestein zijn voorstel hoe BTW moet worden geheven over digitale producten die via het internet worden verstuurd. Te denken valt aan gedownloade muziek, spelletjes en computersoftware. Het gaat hierbij met name om diensten van buiten de EU naar consumenten binnen de EU.

Aanleiding
Elektronische producten die via het internet worden geleverd zijn voor de Wet op de omzetbelasting te kwalificeren als diensten. Deze diensten zijn nu nog belast in het land van de leverancier. Omdat veel van deze producten uit de VS komen zouden veel EU-leveranciers in het nadeel zijn. Met de verwachte toename van de internethandel zou dit nadeel ongewenste vormen kunnen aannemen. Daarnaast is het doel van de BTW alle consumptie binnen de EU te belasten.

Voorstel
Nu wordt over elektronisch verhandelde producten die van buiten de EU komen geen BTW geheven. Leveranciers van buiten de EU die voor meer dan 100.000 Euro aan elektronische producten leveren aan consumenten binnen de EU worden verplicht zich voor de BTW te registreren in een EU-lidstaat naar keuze. Voortaan zal de niet EU-leverancier de BTW van de lidstaat waar hij is geregistreerd aan de consumenten in rekening moeten brengen.

Voor leveringen door niet-EU leveranciers aan ondernemers die binnen de EU zijn gevestigd blijft de verleggingsregel gelden. Registratie is voor zulke transacties derhalve niet nodig.

Kritiek
Het concurrentievoordeel dat niet-EU leveranciers hebben blijft tot op zekere hoogte bestaan. Over leveringen tot NLG 220.000 hoeft geen BTW te worden berekend terwijl voor EU-leveranciers zon uitzondering niet geldt. Daarnaast is het zeer de vraag of niet-EU leveranciers zich überhaupt vrijwillig zullen gaan registreren, wetende dat controle over digitaal verzonden producten (nu) vrijwel onmogelijk is. Mochten zij zich toch gaan registreren dan zal dat zeer waarschijnlijk in Luxemburg gebeuren (waar slechts een BTW-tarief van 15% geldt). Dit zou tot mogelijke tariefconcurrentie (net als in de vennootschapsbelasting) tussen EU-lidstaten onderling kunnen leiden.
Afgewacht moet worden wat met deze kritiek gaat gebeuren. Het voorstel ligt nu bij de Raad van ministers van de lidstaten en zal daarna nog moeten worden goedgekeurd door onder andere het Europees Parlement.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot de adviesgroep Omzetbelasting, die vertegenwoordigd is in de grotere kantoren van Ernst & Young.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie