Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forse kwaliteitsimpuls personeel hogescholen

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
HBO-Raad

Persberichten


21-06-2000
Geld voor 60 lectoren
Forse kwaliteitsimpuls personeel hogescholen

Kwaliteit van het eigen personeel wordt de belangrijkste factor voor voortzetting van het succes van hogescholen. Een kennisintensieve samenleving noodzaakt hogescholen hun primaire gerichtheid op vierjarig onderwijs voor jongeren te verbreden. Het bedrijfsleven vraagt om een betere toegang tot ontwikkelde kennis. Betere toegang door meer hoger opgeleiden op de arbeidsmarkt en door directe kennisuitwisseling tussen hogescholen en het bedrijfsleven.

In de recente Voorjaarsnota stelde het kabinet geld beschikbaar om meer studenten op te leiden. Daarnaast komt 15 miljoen gulden beschikbaar waarmee hogescholen in totaal 60 lectoren kunnen aantrekken. Het betreft hier medewerkers van een hoog niveau en met een goede reputatie binnen een bepaald vakgebied. Zij zijn in staat om hun vakgebied verder te ontwikkelen door onder meer toegepast onderzoek in samenwerking met het bedrijfsleven. Lectoren zullen leiding geven aan een groep docenten die een expertisecentrum voor onderwijs en onderzoek vormen op een bepaald gebied. Hiermee wordt een impuls gegeven aan een grote slag die moet leiden tot een aanzienlijke kwaliteitsverbetering van het personeel op hogescholen.

Deze punten zijn afkomstig uit de inleiding die prof. dr. F. Leijnse, voorzitter van de HBO-raad, vandaag hield op een conferentie over kennisinfrastructuur in Utrecht. "Teveel wordt gedacht dat hogescholen deze weg inslaan om universiteiten te volgen. Hogescholen doen echter in feite niets anders dan inspelen op de brede vraag naar kennis die zich in rap tempo ontwikkelt," aldus Frans Leijnse. "Ik zie juist een onderstroom in onze samenleving tot herwaardering van het beroepsonderwijs. We moeten af van de dictatuur van de algemeen vormende didactiek. Beroepsonderwijs vormt een koninklijke weg tot het hoogste opleidingsniveau waaraan steeds meer behoefte is."

Tijdens de conferentie gingen zowel drs. J. de Boer, voorzitter MKB-Nederland, als drs. A.J.E.G. Renique, onderwijsspecialist VNO-NCW nader in op het thema. Beiden gaven aan dat er binnen het bedrijfsleven grote behoefte bestaat aan de geschetste taakverbreding van hogescholen.

EINDE PERSBERICHT

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie