Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werelddag voor A.L.S. patienten

Datum nieuwsfeit: 21-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Spierziekten Nederland

21 juni Wereld A.L.S dag

Woensdag 21 juni: Wereld A.L.S.-dag

Steeds meer onderzoek naar A.L.S.

Op woensdag 21 juni a.s. wordt de A.L.S. Gobal Awareness Day gehouden. Patiëntenverenigingen over heel de wereld vragen dan aandacht voor de spierziekte A.L.S., voluit amyotrofische lateraal sclerose. Ter gelegenheid van deze dag heeft de Vereniging Spierziekten Nederland (VSN) voor de leden een uitgebreid overzicht gemaakt van al het lopend onderzoek op het gebied van A.L.S.. De conclusie is dat er steeds meer onderzoek gebeurt in Nederland. En dat mag ook wel. Want voor deze fatale ziekte is nog steeds geen therapie beschikbaar.

Amyotrofische lateraal sclerose: het ziektebeeld

De ziekte A.L.S. tast de motorische zenuwen aan. Dit zijn de zenuwen die signalen van de hersenen aan de spieren doorgeven. De ziekte begint vaak met vermoeidheid en verlammingsverschijnselen in armen of benen. Daarna worden ook andere spieren aangetast, tot de patiënt uiteindelijk geheel verlamd raakt. Dit proces duurt over het algemeen enkele jaren, maar er zijn grote verschillen tussen de patiënten onderling. De ziekte ontstaat meestal tussen het veertigste en vijfenzestigste levensjaar. Maar de VSN heeft ook leden van 35 en jonger met A.L.S.. Per jaar overlijden in Nederland 400 mensen aan deze ziekte. Voor A.L.S. bestaat op dit moment nog geen afdoende behandeling: het is niet mogelijk het ziekteproces tot stilstand te brengen.

Sinds kort een eerste medicijn

Omdat A.L.S. een relatief zeldzame ziekte is, is er altijd maar spaarzaam onderzoek naar gedaan. In de laatste tientallen jaren is daar echter een kentering in gekomen. A.L.S. wordt door onderzoekers in verband gebracht met veel meer voorkomende neurologische aandoeningen als de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Daardoor wordt de ziekte als onderwerp van onderzoek interessanter. Een andere stimulans is de groeiende nationale en internationale samenwerking bij het onderzoek naar A.L.S.. Zo werken in de Nederland de universitaire centra van Amsterdam (AMC), Utrecht (UMCU) en Nijmegen (UMCN) nauw samen op dit gebied. Enkele jaren geleden kwam het eerste A.L.S.-medicijn beschikbaar: Rilutek. Dit middel verlengt de levensduur van de patiënt met gemiddeld drie maanden. Dat lijkt niet veel, maar voor iemand die nog maar enkele jaren te leven heeft, kunnen die drie maanden veel betekenen.

Hoop voor de toekomst

Inmiddels begint er steeds meer onderzoek naar A.L.S. op gang te komen. De resultaten van deze onderzoeken zullen wellicht te laat komen voor de huidige generatie patiënten. Maar voor alle betrokkenen is het belangrijk te weten dat er in ieder geval iets gebeurt. De volgende onderzoeken lopen of worden voorbereid:
* In het UMCU en het AMC hebben patiënten meegedaan aan een groot internationaal onderzoek naar de werking van een mogelijk nieuw medicijn voor ALS van de firma SANOFI. Inmiddels is in Nederland dit deel van de studie afgelopen. De verwachting is dat de resultaten in ieder geval op het grote internationale A.L.S.-congres in Denemarken van 4 tot 6 december 2000 bekend gemaakt zullen worden.

* Binnenkort gaat een onderzoek van start naar de invloed van creatinemonohydraat op het verloop van ALS. Creatine is een stof die in de normale voeding aanwezig is. In het onderzoek worden echter veel hogere doseringen getest. Aan het onderzoek werken mee het UMCU, het UMCN (Radboud) en het AMC. Creatine wordt door sportlieden veel gebruikt als voedingssupplement. Creatine had bij muizen met A.L.S. een beschermend effect. Of dit ook bij mensen het geval is, wordt nu onderzocht.


* De laatste jaren is er meer inzicht verkregen in het ontstaan en het verloop van A.L.S.. Maar de werkelijke oorzaak van A.L.S. is tot op heden onbekend. In het Universitair Medisch Centrum Utrecht onderzoekt men welke omstandigheden het ontstaan van A.L.S. kunnen bevorderen, of juist kunnen tegenhouden. Dit kan aanknopingspunten bieden bij verder onderzoek naar een behandeling. De komende tijd zullen 400 mensen met A.L.S. worden ondervraagd.
* Met revalidatie wordt getracht de kwaliteit van leven in stand te houden of te verbeteren. In een studie van het UMCU zal de invloed van revalidatiegeneeskundige zorg op de kwaliteit van leven tijdens de ziekte onderzocht worden. Bij 200 patiënten en hun mantelzorgers zullen verder de factoren die de kwaliteit van leven beïnvloeden bekeken worden. Het is de bedoeling om ook de huidige zorg voor ALS patiënten in Nederland in kaart te brengen. Ook wil men onderzoeken wat de economische impact van ALS voor de maatschappij is.

* Enkele maanden geleden maakten Nijmeegse onderzoekers melding van een stof, die wellicht de ziekte van Parkinson, de ziekte van A.L.S. en de ziekte van Alzheimer zou kunnen remmen. Het gaat om een stof met de codenaam TCH 346. Na overleg met de Nijmeegse onderzoekers hebben onderzoekers uit Amsterdam, Utrecht en Nijmegen een gezamenlijke onderzoeksopzet gestuurd naar Novartis, het farmaceutisch bedrijf, dat de stof TCH 346 produceert. Novartis overweegt nog of er een onderzoek bij ALS van start zal gaan (het is in eerste instantie een medicijn voor Parkinson bedoeld), waar het onderzoek van start zal gaan en welk soort onderzoek het moet zijn.

* Een zeer groot probleem bij al het onderzoek is het feit dat de diagnose A.L.S. vaak ten onrechte wordt gesteld of juist ten onrechte niet wordt gesteld. Het aantal misdiagnosen ligt waarschijnlijk tussen de 15 en 25 procent. Dit is dramatisch voor de direct betrokkenen, maar ook voor onderzoekers, die medicijnen bij mensen willen uittesten. Er is daarom een samenwerkingsverband opgezet tussen de universiteiten van Amsterdam, Nijmegen en Utrecht met onder meer het doel het aantal foute diagnoses drastisch te reduceren. Dit plan is inmiddels ruim een jaar oud. Het wachten is nog op een financier.

Het bovenstaande overzicht is niet volledig. Alle onderzoeken vinden plaats in nauwe samenwerking tussen onderzoekers en de VSN. Patiënten worden schriftelijk benaderd met de vraag of zij aan een onderzoek willen deelnemen.

Het overzicht maakt duidelijk hoeveel mogelijkheden er zijn voor vruchtbaar onderzoek. Mensen met A.L.S. hopen vurig dat deze onderzoeken de komende jaren zullen leiden tot nieuwe therapieën en tot een betere behandeling. Want ook de professionele zorg schiet vaak tekort bij de opvang van mensen met A.L.S.

Op woensdag 21 juni vragen mensen met A.L.S. wereldwijd aandacht voor hun situatie.

Voor vragen over A.L.S. kunnen mensen terecht bij de Spierziekten Infolijn 0900 5480480, op werkdagen van 10.00 tot 16.00 uur. In juli in augustus van 10.00 tot 13.00 uur.

Baarn, maandag 19 juni 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...

BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in Kezzler
BillerudKorsnaes Venture kondigt aandelenbelegging aan in toonaangevend serialisatiebedrijf Kezzler Oslo, Noorwegen-(BUSINESS WIRE)- Kezzler AS, een leider op het gebied van...