Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RUG-promotie: Onderwijs en bevolkingsdynamiek in Mexico

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Onderwijs en de bevolkingsdynamiek in Mexico

Mexico telt bijna 100 miljoen inwoners. Door de dalende vruchtbaarheid van de afgelopen jaren begint voor het eerst in de geschiedenis het aantal leerlingen in het lager onderwijs af te nemen. Promovendus Sergio Medina González maakte een demografische studie van het land. Maar waar de meeste demografische studies zich beperken tot omvang, samenstelling en spreiding van de bevolking, bestudeerde Medina ook het onderwijsniveau van de Mexicanen. Zijn uiteindelijke doel is het bevolkingsbeleid en het onderwijsbeleid op elkaar af te kunnen stemmen, want de Mexicaanse overheid besteedt nog weinig aandacht aan lange termijnplanning op het gebied van onderwijs en bevolking. Medina bestudeerde de demografische ontwikkelingen sinds de jaren '70 en construeerde drie demografische scenario's voor de toekomst: een status quo, een lage bevolkingsgroei en vergrijzing.

Naast veel andere factoren is onderwijs van grote invloed op vruchtbaarheid, sterfte en migratie. Onderwijs heeft drie effecten op het niveau van de vruchtbaarheid: ten eerste wordt het krijgen van kinderen uitgesteld wanneer men een opleiding volgt, ook verhoogt onderwijs de kosten van de kinderen, waardoor ouders minder kinderen 'nemen', en als laatste hebben geschoolde vrouwen meer kennis van moderne technieken van geboortebeperking. Het effect van onderwijs op migratie is ook aanzienlijk; veel mensen met een opleiding verhuizen naar de steden en naar het buitenland. Om de effecten van migratie goed te kunnen schatten, gebruikte Medina een multiregionaal model waarin de bevolkingsdynamiek van verschillende regio's gelijktijdig worden bestudeerd, het MUDEA-model (Multiregional DEmographic Analysis). Het model houdt goed rekening met migratie en regionale verschillen in mortaliteit en fertiliteit. De promovendus voorspelt een bevolkingstoename tussen 1996 en 2021 van ten minste 26 miljoen en ten hoogste 53 miljoen. Door de vruchtbaarheidsdaling werd het maximum aantal kinderen dat naar de lagere school gaat in 1999 bereikt. Het aantal kinderen in de middelbare school bereikt een maximum in 2005, maar de verschillen per regio zijn groot; onder meer door verschillende aantallen vroegtijdige schoolverlaters. Deze bevindingen zijn van groot belang voor de planning van het onderwijs.

Medina González (Guadalajara, Jalisco, Mexico, 1967) behaalde in 1995 zijn master of public policy aan de Georgetown University in Washington DC, VS. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij het Population Research Centre (PRC) van de Faculteit der Ruimtelijke Wetenschappen van de RUG. Zijn onderzoek is gefinancierd door de Mexicaanse National Council of Science and Technology. Momenteel werkt Medina als onderzoeker en docent aan El Collegio de Mexico in Mexico stad.

Datum en tijd

donderdag 22 juni 2000, 13.00 uur

Promovendus

S. Medina González, tel. +52 5 64 55 955, fax +52 5 64 50 464, e-mail (smedina@colmex.mx) (werk)

Proefschrift

Human capital and population in Mexico at the dawn of the twenty-first century. A regional perspective

Promotor

prof.dr.ir. F.J. Willekens

Faculteit

ruimtelijke wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie