Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederland in feeststemming na overwinning op Frankrijk

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Nederland in feeststemming na overwinning op Frankrijk Een persbericht bij het onderwerp Europees kampioenschap voetbal
2000


22 juni 2000
De winst van het Nederlands elftal tegen Frankrijk heeft gisteren geleid tot vreugde-uitingen in heel Nederland. In Amsterdam leidde deze zogenoemde "Oranje-thuis-situatie" tot vrolijke en drukke taferelen in het stadscentrum, maar heeft nergens tot incidenten of overlast geleid. Ook in Den Haag hebben zich geen noemenswaardige incidenten voorgedaan.
Tussenbalans EURO2000
Het eerste gedeelte van EURO2000 heeft zowel vanuit sportief oogpunt als vanuit het perspectief van openbare orde en veiligheid tot goede resultaten geleid.
Grenscontroles
De verscherpte maatregelen aan de landsgrenzen en de voorlichtingsacties van de overheid hebben tot op heden hun vruchten afgeworpen. Zo heeft de Koninklijke marechaussee sinds 5 juni 588 mensen teruggestuurd in verband met het EK. Hierbij zaten
300 Turken, 146 Duitsers, 43 Joegoslaven, 27 Britten en 14 Italianen. Van de 27 Britten waren 7 door het NCIS geregistreerde hooligans. De overige 16 Britten stonden geregistreerd voor gewone criminele veroordelingen. Daarnaast zijn er nog twee Duitse hooligans teruggestuurd. Buiten de genoemde teruggestuurde nationaliteiten bestond het gezelschap uit nog minimaal 21 verschillende nationaliteiten. Het grootste aantal weigeringen vond plaats aan de Nederlands-Duitse grens. (Venlo: 204; Zevenaar:
153 en Heerlen: 97). De belangrijkste redenen voor weigering waren het niet hebben van een geldig identiteitsbewijs (481), gevaar op openbare orde (45) of het zijn van ongewenst gesignaleerd vreemdeling (30).
EK-gerelateerde strafzaken
In totaal zijn in Nederland gedurende de toernooiperiode 102 mensen aangehouden wegens het plegen van misdrijven en 196 voor overtredingen. Van de 196 overtredingen gaat het in 123 gevallen om zwarte handel in toegangskaarten.
Uitgesplitst naar speelsteden geeft dat het volgende beeld: Misdrijven: Eindhoven:31 ; Arnhem: 11; Rottedam: 47 en Amsterdam:
99.

Overtredingen: Eindhoven: 61; Arnhem: 22; Rotterdam: 90 en Amsterdam: 23.
Bij misdrijven gaat het om zaken als openlijke geweldpleging, schennis van de eerbaarheid, mishandeling en verboden wapenbezit en bij overtredingen gaat het om zaken als zwarthandel, vuurwerk afsteken, baldadigheid en dergelijke.
Inmiddels zijn zes mensen via de snelrechtprocedure veroordeeld. Hierbij gaat het om zakkenrollerij, vernieling en baldadigheid. De veroordeelden zijn twee Fransen, twee Denen en twee Nederlanders. Mobiliteit
Luchtverkeer
Eindhoven heeft in totaal 21 (42 vluchtbewegingen) extra vluchten verwerkt voor het vervoer van supporters. Er hebben zich geen problemen voorgedaan. In Eindhoven worden geen EK-wedstrijden meer gespeeld. Op Rotterdam Airport zijn tot nu toe 80 extra voetbalvluchten uitgevoerd. Hierbij zijn niet de kleinere toestellen gerekend, zoals business-jets en dergelijke. Vandaag staan er extra vluchten gepland om supporters naar huis te brengen. Zo zullen er drie vluchten naar Noorwegen worden uitgevoerd.
Schiphol heeft tot nu toe 20 extra EK-gerelateerde vluchten verwerkt. De charters vliegen vooral op Rotterdam Airport. Maastricht-Aachen Airport heeft 12 voetbalvluchten afgehandeld. Spoorwegen
De NS hebben met inzet van veel extra treinen, langere treinen en extra mankracht naar schatting 95.000 voetbalfans vervoerd. Het vervoer is gladjes verlopen.
Stads- en streekvervoer
Ook bij het stads- en streekvervoer is men overwegend positief over het verloop tot nu toe. In Amsterdam en Eindhoven wordt dit door de gemeentelijke vervoerbedrijven verzorgd, in Arnhem door Connexxion en in Rotterdam door Connexxion samen met de RET. Het vervoer van de teams in Nederland wordt door Connexxion verzorgd, evenals het vervoer voor UEFA-officials en de shuttles voor de media. Na afloop van een wedstrijd is de grootste drukte. Omdat iedereen dan tegelijk weg wil is er dan geen sprake van gespreid vervoer. Toch slagen de vervoersmaatschappijen er in om binnen het uur alle voetbalfans te vervoeren.
Gastvrijheid
De aanwezigheid van fanambassades en fancoördinatoren heeft goed gewerkt in het voorkomen van problemen. Kleine problemen konden vaak in de kiem worden gesmoord. Goede informatievoorziening aan fans bleek een belangrijke succesfactor in de begeleiding van supporters. In totaal zijn er in Nederland voor 12 van de 16 landen fancoördinatoren actief geweest. In Arnhem en Eindhoven is ook een aantal lokale Turkse fancoördinatoren ingeschakeld. De fanambassades in de Nederlandse speelsteden hebben tijdens de eerste ronde van EURO2000 veel bezoekers gehad: 40.000 tot 50.000 in totaal, waarvan er 10.000 directe vragen hadden. Deze vragen hadden vooral betrekking op tickets, accommodatie, vervoer en activiteiten in de stad.
Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is sinds 5 juni het Nationaal Coördinatiecentrum (NCC) actief als bestuurlijk coördinatie- en informatiecentrum. Voor de persvoorlichting is er gedurende het voetbalkampioenschap het Nationaal Voorlichtingscentrum EURO2000 (NVC). Dit onderhoudt dagelijks contact met de voorlichters van alle betrokken partijen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie