Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bulktaxaties woningen Wageningen gestart

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Bulktaxaties woningen gestart.

Voor 1 januari 2001 moeten alle onroerende zaken in Wageningen opnieuw getaxeerd worden. De voorbereidende werkzaamheden zijn intussen afgerond. Om tot een juiste waardebepaling te komen is een heel proces doorlopen. Deze werkzaamheden worden hieronder in het kort weergegeven.

A. ObjectkenmerkenVoor de onderbouwing van de taxatiewaarde van een onroerende zaak vormen objectkenmerken de basis. Alle objectkenmerken van de objecten in de gemeente Wageningen zijn geïnventariseerd. De objectkenmerken van een woning bestaan uit:

* (bruto)inhoud van de woning;

* oppervlakte van de woning met bijbehorende percelen;
* aantal dakkapellen;

* bijgebouwen (bijvoorbeeld garage);

* bouwjaar.

De gemeente Wageningen heeft ervoor gekozen om deze objectkenmerken voor de herwaardering opnieuw te inventariseren, zodat van een actueel bestand kon worden uitgegaan. Een actueel bestand met objectkenmerken biedt de beste basis voor de nieuw vast te stellen waarden.

B. MarktanalyseAls de objectkenmerken bekend zijn, kan nog geen waarde worden bepaald. Hiervoor moet het waardeniveau van de verschillende type woningen in de verschillende wijken binnen de gemeente op de waardepeildatum 1 januari 1999 bekend zijn. Om deze waarde te kunnen bepalen, zijn zo veel mogelijk woningen bezocht die in 1998 en in de eerste drie maanden van 1999 verkocht zijn. Er is onderzocht of het verkoopcijfer dat voor een bepaalde woning betaald is, ook reëel is. Dit noemt men de marktanalyse. Indien er bijvoorbeeld sprake is van een familieverkoop, wordt het verkoopcijfer niet als onderbouwing gebruikt voor de waarde van vergelijkbare woningen.

C. Bepalen referentiestelselAan de hand van het referentiestelsel kan de taxateur tijdens de taxaties de waarde van de te taxeren woningen in de gemeente onderbouwen. De bruikbare verkoopcijfers die uit de marktanalyse zijn overgebleven, zijn gebruikt om het referentiestelsel op te bouwen. Indien is gebleken dat er in bepaalde wijken geen bruikbare verkoopcijfers waren, zijn er aanvullende referentietaxaties verricht. De taxateur heeft deze woningen inpandig opgenomen en heeft de waarde onderbouwd met verkopen uit de marktanalyse.

Op dit moment is er gestart met het taxeren. De gemeente stelt hoge kwaliteitseisen aan de taxaties. Deze eisen komen naar voren in hoge percentages inpandige opnames die door de taxateur worden verricht. Het is echter niet altijd noodzakelijk dat ieder pand afzonderlijk wordt getaxeerd. Bij de repeterende woningen (bijvoorbeeld rijwoningen) wordt er één in een zogenaamde bouwstroom bezocht, van de overige objecten wordt een geveltaxatie uitgevoerd.

Mocht een taxateur zich bij u melden om de woning te taxeren, kunt u hem/haar altijd vragen zich te legitimeren. U bent overigens niet verplicht de taxateur binnen te laten, maar voor de voortgang en zorgvuldigheid van het taxatieproces is het wel van belang dat hij/zij de staat van het pand kent. Wij hopen dan ook dat wij kunnen rekenen op uw medewerking.

Het uiteindelijke resultaat van de taxatie zal begin 2001 bij beschikking worden meegedeeld.

Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling financiën, telefoonnummer 492565.

Ga naar top

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie