Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Informatici lossen medische problemen op

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


Informatici lossen medische problemen op

Het beste advies voor de behandeling van een patiënten met een bepaalde kwaal hoeft niet per se van de betrokken arts te komen. In toenemende mate kunnen informatici een bijdrage leveren aan het beslissingsproces bij dergelijke kwesties. Vooral als er gedetailleerde informatie over de betreffende kwaal beschikbaar is naast informatie over de algemene conditie van de patiënt en een voorspelling van de te verwachten effecten en complicaties van de verschillende therapieën om de kwaal aan te pakken. Derhalve heeft NWO Exacte Wetenschappen aan prof. dr. ir. Linda van der Gaag van de Universiteit Utrecht een PIONIER-subsidie toegekend om haar werk op het gebied van beslissingsondersteunende computersystemen verder uit te breiden.

Al langer biedt een wiskundige benadering van ingewikkelde problemen vaak soelaas doordat computermodellen de voors en tegens helder op een rijtje kunnen zetten, zodat de gunstigste probleembenadering duidelijk in beeld komt. Het gaat dan om wiskundige kansberekeningen. Daarnaast biedt de wiskunde ook nog de utiliteitentheorie voor het beredeneren van de voors en tegens.

De onderzoeksgroep van Van der Gaag zoekt naar methoden en technieken om wiskundige basisprincipes praktisch bruikbaar te maken. Zo richt het onderzoek zich onder andere op de rekentijd die nodig is om een computer een complexe zaak te laten doorrekenen. De rekentijd, die rechttoe rechtaan toepassing van de basisprincipes met zich meebrengt, groeit exponentieel met het aantal variabelen van een beslisprobleem en vormt daarmee een flessenhals in het gebruik van die principes. Een beslissingsondersteunend systeem zal verder een model van de werkelijkheid moeten bevatten, waarmee gerekend kan worden. In het PIONIER-project worden methoden ontwikkeld die ook dat aspect beter hanteerbaar maken. Wil het resulterende systeem ook daadwerkelijk in de praktijk gebruikt gaan worden, dan zal het de gebruiker openheid van zaken moeten kunnen geven. Een belangrijk onderzoeksthema is dan ook hoe zon systeem inzicht kan geven in de aanpak van het probleem en de betrouwbaarheid van de resultaten.

In het PIONIER-programma worden de fundamentele onderzoeksresultaten direct in verscheidene concrete toepassingen uitgeprobeerd. Een van de toepassingen richt zich op een beslissingsysteem over te nemen maatregelen om de misdaad te bestrijden. Een andere toepassing waaraan momenteel met deskundigen van het Nederlands Kanker Instituut / Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis wordt gewerkt, is een systeem dat voor patiënten met slokdarmkanker een behande-lingsadvies kan geven. Zon behandelingsadvies is gebaseerd op gedetailleerde informatie over de karakteristieken van de tumor van de patiënt en diens algemene conditie en een voorspelling van de te verwachten gunstige effecten en complicaties van de verschillende behandelingsalternatieven. Nadere informatie bij:


* prof. dr. ir. Linda van der Gaag (UU)

* tel. (030) 2534113, fax (030) 2533791

* e-mail (Linda@cs.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie