Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Detector vindt haarscheuren op afstand

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


Detector vindt haarscheuren op afstand

Onderzoekers van de TU Delft hebben in een project van de NWO-Technologiestichting STW een techniek ontwikkeld die scheuren in staal detecteert en hun diepte nauwkeuriger dan tot nog toe kan bepalen. Met de nieuwe techniek kunnen inspecteurs het staal vanaf een meter afstand nog bestuderen. De techniek werkt met ultrasoon geluid.

Zwaar verkeer, beukende golven en snijdende wind veroorzaken haarscheuren in bruggen en booreilanden. Deze zogenaamde vermoeiingsscheuren kunnen groeien en uiteindelijk tot rampen leiden. Grote stalen constructies worden daarom regelmatig geïnspecteerd. Deze inspecties konden tot nu toe niet bij de moeilijk bereikbare plaatsen komen. De nieuwe techniek bereikt deze plaatsen wel, want de methode werkt ook goed op een afstand van een meter.

De techniek maakt gebruik van geluidsgolven. De bron zendt geluid uit en een ontvanger vangt de teruggekaatste golven weer op. Vleermuizen en radar gebruiken vergelijkbare methoden bij het doen van hun waarnemingen. De tijd die het voor een golf kost om terug te kaatsen is bij een scheur in de staalplaat anders dan bij een gedeelte waar zich geen scheur bevindt. De teruggekaatste golven dragen de gewenste informatie over de ligging en vorm van de scheur met zich mee. De nieuwe techniek richt zich op de inspectie van staalplaten en gelaste verbindingen van staalplaten. Vooral bij lasnaden treedt het snelst metaalmoeheid en scheurvorming op.

De NWO-onderzoekers voerden aan de Technische Universiteit Delft tests uit op een staalplaat en op twee aan elkaar gelaste staalplaten. De onderzoeken toonden aan dat een enkele scan meerdere scheuren tegelijk kan detecteren. Meerdere metingen achter elkaar op het staaloppervlak leverden nauwkeurige informatie over de diepte van de defecten. De onderzoekers gebruikten twee verschillende systemen. Het ene systeem werkt met een gecombineerde bron en ontvanger en is eenvoudiger en goedkoper dan het tweede systeem dat een gescheiden bron en ontvanger gebruikt, meer scheuren ziet en betere informatie levert.

De ontwikkelde inspectietechniek is gebaseerd op het relatief simpele bepalen van de aankomsttijden van de gereflecteerde golven. Daardoor kan de rekentijd kort zijn en de techniek eenvoudig aangepast worden aan verschillende soorten plaatverbindingen. Een bijkomend voordeel is dat slechts een beperkt aantal metingen nodig is en dat levert weer tijdwinst en kostenbesparingen. Ook biedt de nieuwe techniek mogelijkheden voor een betere systematische inspectie.

De NWO-onderzoekers werken aan een verdere verfijning van de techniek. Zo proberen ze de nauwkeurigheid nog verder te verhogen door gebruik te maken van aanvullende gegevens, zoals de amplitude van de teruggekaatste golf. De onderzoekers verwachten dat hierdoor het aantal benodigde metingen in de toekomst nog verder omlaag kan. Nadere informatie bij:


* dr. ir. Maarten Bakker (TUD)

* tel. (015) 2785518, fax (015) 2785767

* e-mail (m.c.m.bakker@ct.tudelft.nl)

* internet wwww.mechanics.citg.tudelft.nl/~bakker_m/.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie