Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV: boete op ontslag ouderen slecht voorstel

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Datum

22 juni 2000

Onderwerp
Boetes bij ontslag ouderen

Aan de sociaal- economische redactie

FNV: boete op ontslag ouderen slecht voorstel

Een slecht voorstel. Dat is de reactie van de FNV op de vandaag uitgelekte plannen van staatssecretaris Hoogervorst om werkgevers te beboeten die personeel van 57,5 jaar en ouder willen ontslaan. ‘Hij begint aan de verkeerde kant', aldus federatiebestuurder Agnes Jongerius. ‘Laat-ie eerst maar eens komen met een integraal pakket van maatregelen om ouderen zo lang mogelijk aan het werk te houden, zoals de SER heeft geadviseerd. Dat gaat uit van een beleid dat bevordert dat ouderen op een knappe manier de eindstreep halen.'

Nederlands grootste vakcentrale denkt ook dat de voorstellen van Hoogervorst een averechtse werking zullen hebben. Zo'n ontslagboete werkt stigmatiserend voor oudere werknemers. Bovendien zullen werkgevers proberen de boete te ontwijken door iemand eruit te werken ruim voordat hij of zij de 57,5-jarige leeftijd heeft bereikt. Ze zullen er bovendien nog meer voor passen om ouder personeel aan te nemen. Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt zijn werkgevers nog steeds huiverig om ouder personeel aan te nemen.

De FNV is voorstander van een beleid dat investeert in alle werknemers, dus ook van werknemers boven de veertig jaar. In de praktijk blijkt echter nogal eens dat die groep werknemers niet zo interessant meer is in de ogen van te veel werkgevers, bijvoorbeeld als het gaat om scholing en loopbaanbeleid. Daarnaast is de FNV van mening dat leeftijdsafspiegeling bij alle vormen van ontslag sterker moet worden bewaakt. En dat er een ontslagverbod moet gelden als er meer dan evenredig ouderen worden ontslagen.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 020 58 16 556

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie