Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Openbare verkoop Fortvlakte Wijnegem opgeschort

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN

MINISTER VERA DUA

VLAAMS MINISTER VAN LEEFMILIEU EN LANDBOUW

22 juni 2000

Openbare verkoop Fortvlakte Wijnegem opgeschort

Vlaams minister van leefmilieu en landbouw Vera Dua heeft met haar federale collega van Financiën Didier Reynders een principeovereenkomst afgesloten over de inrichting en het beheer van de Fortvlakte (16,6 ha) te Wijnegem.. Om die reden heeft Minister Reynders de vandaag voorziene publieke verkoop van de Fortvlakte opgeschort, in afwachting van een definitieve afhandeling van het dossier.

Dit oude militair gebied zou inderdaad vandaag publiek te koop worden gesteld. Ondanks de bestemming op het gewestplan als bosgebied, werden zeer hoge biedingen neergelegd, waardoor dit waardevol gebied in de toekomst onder speculatieve druk zou komen te staan, bijvoorbeeld voor de aanleg van parkeerterreinen.

Gedurende de laatste maanden werd intensief doch constructief overleg gepleegd tussen Minister Vera Dua en Didier Reynders. Op de valreep is een overeenkomst bereikt om dit terrein in te richten volgens de bestemming op het gewestplan. Via een systeem van huurkoop of erfpacht - principieel afgesproken voor de duur van 50 jaar - zal dit gebied in beheer van het Vlaams gewest komen. De concrete modaliteiten zullen in de eerstkomende maanden worden vastgelegd.

De opschorting van de verkoop betekent een belangrijke stap naar de definitieve bescherming van het gebied, maar creëert een belangrijke opening. Een groene long in de Antwerpse agglomeratie én een ecologisch waardevol gebied wordt voorlopig gevrijwaard van de speculatieve druk. Bovendien speelt in dit dossier niet enkel de natuurwaarde en de openruimte-functie van het gebied. De eventuele ontwikkeling als KMO-zone of als parking zou de leefbaarheid van Wijnegem en omgeving zwaar in het gedrang kunnen brengen, omdat de aanwezigheid van 2 grootschalige winkelcentra reeds een grote mobiliteitsdruk legt op de streek.

Minister Dua verheugt er zich over dat haar collega Reynders is ingegaan op het verzoek om de openbare verkoop van de Fortvlakte niet te laten doorgaan. Zij hoopt op een even bereidwillige houding om het gebied definitief te vrijwaren.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: (persdienst.dua@vlaanderen.be)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie