Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Staat wil Holland Metrology N.V. verkopen aan TNO

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie EZ

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 102
Datum: 22-06-2000

STAAT WIL HOLLAND METROLOGY N.V. VERKOPEN AAN TNO

De Nederlandse Staat wil zijn aandelen in Holland Metrology N.V., moedermaatschappij van het Nederlands Meetinstituut (NMi), verkopen aan TNO. Dat schrijft minister Jorritsma van Economische Zaken vandaag in een brief aan de Tweede en Eerste Kamer.
Reden voor de verkoop is een strategische herorientatie van Holland Metrology, veroorzaakt door veranderingen op het terrein van de metrologie. Deze veranderingen behelzen een snelle mondialisering van goederenstromen en de toenemende vraag naar kwaliteitscertificering en hogere meetnauwkeurigheden, met aan de andere kant een sterk krimpende markt voor test- en productcertificatie. Om goed op deze
marktontwikkelingen te kunnen reageren, is Holland Metrology van oordeel dat een verregaande samenwerking of integratie in een (inter)nationaal opererend, technologisch georienteerd bedrijf wenselijk is. Integratie bij TNO ligt voor de hand: Holland Metrology en TNO vullen elkaar qua taakstelling aan, beide instituten kennen een soortgelijke cultuur en er bestaan geen strijdigheden in visie en strategie.
Het vervreemden van de aandelen past in het overheidsbeleid betreffende staatsdeelnemingen. Door Holland Metrology bij een krachtige strategische partner onder te brengen is de continuiteit van de onderneming veilig gesteld. Uit de IJkwet vloeit overigens voort dat het ministerie van Economische Zaken verantwoordelijk blijft voor de wijze waarop het standaardenbeheer en de keurings- en toezichtswerkzaamheden binnen de TNO-organisatie plaatsvinden.
Jorritsma verwacht dat de verkooptransactie voor 1 oktober 2000 kan worden afgerond.

Achtergrond
In 1989 werd de Dienst van het IJkwezen geprivatiseerd tot het Nederlands Meetinstituut, waarbij de Staat enige aandeelhouder werd. Na een evaluatie in 1995 werd de ondernemingsstructuur gewijzigd in die zin dat het NMi en haar dochters onder een nieuw opgerichte vennootschap, Holland Metrology N.V., werden geplaatst. Het doel van deze wijziging was om de commerciele activiteiten meer zelfstandig te positioneren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie