Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Twee TU'ers Delft slepen ton aan prijzengeld binnen

Datum nieuwsfeit: 22-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Technische Universiteit Delft


donderdag 22 juni 2000, jaargang 32 nummer 21

Twee TU'ers slepen ton aan prijzengeld binnen

Twee van de drie winnaars van de New Venture prijsvraag zijn Delftenaren. Hun ondernemingsplannen werden elk met vijftigduizend gulden beloond.

In de wedstrijd, waarmee gevestigde bedrijven jonge ondernemers willen stimuleren, kreeg universitair docent mechatronica ir. Joost Spronck de prijs voor zijn businessplan. Hierin beschrijft hij hoe kennis van de TU commercieel is uit te buiten.

,, Je kunt afspreken dat jij de productontwikkeling doet, als het bedrijf het op de markt brengt. Je hoeft dan zelf geen productie-apparaat te organiseren en bent niet verantwoordelijk voor productgebreken. Bovendien hoef je geen marktonderzoek te doen en kun je gebruik maken van het distributienetwerk van dat bedrijf. In ruil vraag je per verkocht product een bepaald bedrag'', aldus Spronck.

Zelf past hij deze techniek toe in zijn bedrijf DelPa, waarmee hij zich vooral richt op de productie van mysterieuze 'nieuwigheden'. ,,Meer kan ik er niet over zeggen'', zegt de winnaar.

De andere Delftse gelukkige is oud-student industrieel ontwerpen ir. Thomas König. Sinds februari werkt hij met een Technostartbeurs aan een arbeidsvriendelijk betonvlechtapparaat.

,,Wapening in beton wordt nog met de hand geknoopt. Bij elke verbinding is dit een draaiende en knippende beweging met een nijptang. Vooral het bukken bij het vlechten van betonvloeren is funest voor de onderrug en roept veroorzaakt veel rsi-klachten. Onder deze beroepsgroep komen de meeste gevallen van arbeidsongeschiktheid voor'', aldus de IO'er.

Met Königs apparaat is bukken niet meer nodig. Hij bedacht een apparaat dat automatisch de clips om de kruisende wapeningsstaven klikt.

Net zoals Spronck steekt König het prijzengeld in zijn inmiddels tweemansonderneming: ,,De aandacht die zo'n prijs oplevert is gunstig, ik ben nu onderweg naar een geïnteresseerde financier.'' Doordat zijn inmiddels geoctrooieerde vinding ook arbeidsongeschiktheid tegengaat kan hij waarschijnlijk rekenen op subsidie.

Ingrid Bonnet© 2000 Redactie Delta

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie