Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

RUG-promotie: Titanium katalysator verbeterd

Datum nieuwsfeit: 23-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Titanium katalysator verbeterd

Katalysatoren zijn stoffen die chemische reacties versnellen. Ze nemen wel deel aan de reactie, maar vormen niet het product. Vaak blijven ze onveranderd over, in dezelfde hoeveelheid als voor de reactie aanwezig was, zodat ze weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Voor chemici zijn katalysatoren erg belangrijk. Dat we tegenwoordig kunnen beschikken over een enorme variëteit aan plastics en kunststoffen, is voor een groot deel te danken aan de verdere ontwikkeling en verfijning van enkele reeds bestaande katalysatorsystemen en aan de ontdekking van enkele nieuwe. Het onderzoek van Esther Gielens richt zich op de vraag hoe de katalytische eigenschappen van titanium-ligand systemen verbeterd kunnen worden. Dat zijn katalysatoren die worden gebruikt bij het maken van plastics zoals polyetheen en polypropeen. Materialen waarvan jaarlijks enorme hoeveelheden worden geproduceerd voor tal van doeleinden. Voor haar onderzoek synthetiseerde Gielens een grote variatie van titaancomplexen, die zij vervolgens testte die op hun katalytisch vermogen.

Gielens (Koog aan de Zaan, 1970) studeerde anorganische chemie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Organische en Moleculair Anorganische Chemie (OMAC) van de RUG. Momenteel is zij als chemicus werkzaam bij Hercules BV.

Datum en tijd

vrijdag 23 juni 2000, 16.00 uur

Promovendus

mw. E.E.C.G. Gielens, tel. (0118)67 83 22, e-mail: (egielens@herc.com) (werk),

Proefschrift

Synthesis and characterisation of oxygen functionalised titanium complexes

Promotor

prof.dr. J.H. Teuben

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Agenda

Afscheidsrede en -symposium

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie