Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mei 2000 zeer warm en nat

Datum nieuwsfeit: 23-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Het weer nader verklaard

Mei 2000: zeer warm en nat

Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 14,7 °C tegen 12,3 °C normaal was mei zeer warm. Hiermee komt deze maand samen met 1917 op de vierde plaats in de rij van warme meimaanden van de afgelopen honderd jaar. Op 5 mei werd in De Bilt de eerste zomerse dag (maximum van 25,0 °C of hoger) van dit jaar genoteerd. Deze dag was meteen ook het begin van een zomerse periode die aanhield tot en met 16 mei. Gedurende dit tijdvak van 12 dagen werd in De Bilt dagelijks de 25,0 °C overschreden.

Vanaf 17 mei brak een periode aan van koel, wisselvallig weer en werd bijna nergens in het land de 20°C meer gehaald. Het aantal zomerse dagen bleef op 12 staan, wat overigens een evenaring van het recordaantal zomerse dagen in de maand mei is, tezamen met mei 1992. Normaal telt mei twee zomerse dagen. Het aantal warme dagen (maximum van 20,0 °C of hoger) bedroeg opvallend genoeg ook 12 tegen acht dagen normaal. De landelijk hoogste temperatuur werd op 16 mei gemeten in Ell (Midden-Limburg) met een tropische waarde van 30,2 °C. De laagste temperatuur werd gemeten op de vliegbasis Twenthe met op 21 mei een temperatuur van 1,1 °C.

Het koele wisselvallige weer van de laatste twee weken zorgde ervoor dat mei met een landelijk gemiddelde maandsom van 87 mm tegen 57 mm normaal, nat was. De eerste helft van de maand gaf wat neerslag betreft van plaats tot plaats grote verschillen. Zware regen en onweersbuien veroorzaakten, hoofdzakelijk in het zuiden en zuidwesten van het land, plaatselijk wateroverlast. Zo kreeg het KNMI-neerslagstation Ovezande (Zeeland) alleen al op 10 mei tijdens onweersbuien bijna 53 mm te verwerken. Het ook in Zeeland liggend KNMI-neerslagstation Kloosterzande kreeg zelfs op twee dagen grote neerslaghoeveelheden te verwerken. Daar werd dan ook, met een maandsom van 182 mm, de meeste neerslag gemeten. Dit in schril contrast met sommige plaatsen in het oosten en zuiden van het land. In Ell (Midden-Limburg) werd voor de gehele meimaand 'slechts' 59 mm afgetapt.

Zondag 28 mei was met landelijk 15 mm neerslag niet alleen een natte dag maar ook een dag met veel wind. Een zware storm, uniek voor de maand mei, trof ons land. Zeer zware windstoten, aan de kust zelfs ruim 120 km/uur, richtten aanzienlijke schade aan bomen en gebouwen aan. De zware storm eiste in ons land drie mensenlevens.

Gedurende de zomerse periode kwamen regelmatig zonnige dagen voor. Op 5, 14 en 15 mei scheen landelijk gezien de zon zelfs meer dan 13 uur. De laatste twee weken echter waren op de laatste dag na, over het algemeen aan de sombere kant. Het maandtotaal kwam landelijk uiteindelijk op ruim 210 uur tegen 201 uur normaal. Het zonnigst was het in Den Helder met nagenoeg 255 uren zon. Het somberst in Maastricht waar het aantal zonuren onder 200 uren bleef.


* Meer over het weer in mei

Laatste wijziging: 23 juni 2000

Harry Geurts, PR & Voorlichting KNMI
Copyright © KNMI

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie