Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Reader: 'Duurzame ontwikkeling meervoudig bekeken'

Datum nieuwsfeit: 23-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Duurzaamsite / Nieuws 2000 |

Reader 'Duurzame ontwikkeling meervoudig bekeken'

ontwikkeling, milieugebruiksruimte en behoeften

Gent, 23 juni 2000. Deze publicatie verschijnt naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van het Centrum voor Duurzame Ontwikkeling (Universiteit Gent).
Vanuit hun wetenschappelijke disciplines gaan 14 auteurs 'meervoudig' in op verschillende aspecten van duurzame ontwikkeling. In het eerste, overkoepelende deel van dit boek wordt de operationalisering van duurzame ontwikkeling ingeleid, op basis van meerjarig onderzoek over behoeften, behoeftebevrediging en milieugebruiksruimte. Dit wordt op een toegankelijke manier geïllustreerd aan de hand van actuele begrippen uit het maatschappelijk debat: 'ecological footprint', factor 4, dematerialisatie, ...
In het tweede deel wordt ingegaan op twee essentiële concepten/begrippen van deze operationalisering van duurzame ontwikkeling: armoede en onzekerheid. Daarna wordt aandacht gevraagd voor de institutionele, juridische en economische grondslagen van de internationale verdeling of het gemeenschappelijk beheer. Vanuit de vaststelling dat socio-ecologische problemen veelal worden opgelost door de afwenteling naar energie, ruimte en biodiversiteit, wordt hierover in drie afzonderlijke hoofdstukken een kritische reflectie gegeven.
In het laatste deel komt de problematiek van de basisbehoefte voedsel aan de orde, en wordt tenslotte ingegaan op de problematiek van bevolkingsgroei, een belangrijke factor die milieugebruiksruimte bepaalt.
Op 24 mei 2000 werd het eerste exemplaar van dit boek overhandigd aan de Belgische Eerste Minister Guy Verhofstadt, tijdens een Academische Zitting ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan van het CDO. De Eerste Minister plaatste voor deze gelegenheid enkele kanttekeningen bij het federale regeringsbeleid inzake duurzame ontwikkeling.


B. Mazijn (ed.), Duurzame ontwikkeling meervoudig bekeken. Over duurzame ontwikkeling, milieugebruiksruimte en behoeften. Gent, Academia Press, 2000, 430 p.
Informatie op de website
(allserv.rug.ac.be/~eborgo/Ned/reader.htm), met links naar het voorwoord door Prof. Etienne Vermeersch, en de toespraak van de Belgische premier Guy Verhofstadt over het federale beleid inzake duurzame ontwikkeling.

_____

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie