Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Resultaten Nederlandse zeilers in Kieler Woche

Datum nieuwsfeit: 23-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNWV

DATUM: 23-6-2000

Zeilen - uitslagen - Kieler Woche, Kiel (Ger)



Zeilen, Kieler Woche 21-25 juni 2000

Nederlanders handhaven topposities in Kiel Na de vliegende start van gisteren hebben leden van het Fortis Bank Dutch Olympic Sailing Team hun posities met succes weten vast te houden.

Voor de Nederlanders is de Kielerwoche een van de laatste
krachtmetingen voor de Olympische Spelen die op 15 september van start gaan. Sommigen gebruiken dit evenement als generale repetitie of om nog te experimenteren met nieuw materiaal. De wind liet het gedurende de dag steeds meer afweten. In de ochtend stond er nog een redelijke bries over de Kieler Fjord maar naarmate het warmer werd nam de wind af en draaide veelvuldig.

Europe
Matthijsse, die al heel veel prijzen gewonnen heeft, staat nog niet op de erelijst van ex winnaars van Kielerwoche. Ze lijkt dit keer gebrand om op de lijst terecht te komen. Op de tweede dag van de Kieler Woche scoorde ze weer goed met twee overwinningen en een vierde plaats. Die laatste wedstrijd lag Matthijsse tweede achter Kristina Roug. Twee keer koos de Nederlandse de linkerkant terwijl de wind naar rechts draaide en moest daarom niet alleen haar Deense rivale laten gaan maar werd ook nog door twee anderen ingehaald.

Haar Finse coach Jocke Wilenius was niet echt blij met Matthijsse. "Ze heeft niet echt slim gevaren. Kristina (Roug) deed het tactisch gezien beter vandaag. Als de win d zo draait moet je slimmer varen en meer behoudend." Matthijsse staat nog steeds op een eerste plaats overall.

Soling
Ook Team Heiner begon weer goed met een tweede plek gevolgd door een vierde plaats in de tweede wedstrijd. Coach Rigo de Nijs was
duidelijk. "Die hadden ze moeten winnen, maar ze zaten in de verkeerde hoek waar de wind de verkeerde kant op draaide. Daarom zakten ze terug van een eerste plaats naar een vijfde. Gelukkig wisten ze nog een plaats terug te pakken voor de finish."

De derde wedstrijd werd het team met de drie Whitbread veteranen zevende. Dat was hun slechtste resultaat tot nu toe maar overall scoren ze nog steeds beter dan de rest. Met 14 punten voorsprong gaan ze aan de leiding in het algemeen klassement gevolgd door de
Australiër Neville Wittey. Van de 16 Olympia gangers, zijn er in Kiel maarliefst 14 aanwezig. Vanaf zaterdag gaan de beste twaalf door naar het Match Racen (een tegen een) en het ziet er naar uit dat de Team Heiner dat met gemak gaat halen.

Roy Heiner was nog niet tevreden. "We hebben twee fouten gemaakt en dat is teveel. En straks moeten wij nog match racen en dat is weer heel wat anders. Dat is het moeilijke van de Soling. Je moet eigenlijk twee disciplines optimaal beheersen om straks kans te maken op een medaille. Maar die uitdaging gaan wij niet uit de weg," sluit hij af met zijn gebruikelijke grijns.

Laser
Serge Kats won overtuigd twee van de drie wedstrijden vandaag maar nam de laatste en derde wedstrijd een te groot risico. "Ik wou naar de favoriete rechterkant van het kruisrak, maar wou ook het voordeel van het starten aan de linkerkant van de startlijn. Als dat werkt dan is het geweldig."

Maar tien seconden voor de start draaide de wind weer en kon Kats niet meer voor de rest van het veld langs en bereikte de rechterkant van de baan niet. Met een zevende plaats wist de Rotterdammer de schade beperkt te houden. Daarmee staat hij in het algemeen klassement op een tweede plaats, een punt achter regerend wereldkampioen Robert Scheidt.

Star
Met Neeleman en Schrier ging het niet zo goed in de Star klasse. Het duo scoorde een 18de en 17de plaats. Neeleman liep na afloop wat onrustig over de haven. "Het ging niet goed vandaag. Als je niet bij de eerste tien ligt word je gezeild en ik zag niet genoeg vandaag. Het zicht in de plastic ramen van de zeilen was niet optimaal en onze kompaskoers kon ik ook niet goed af lezen. En nu ben ik op zoek naar een stuk verstaging. Dat hebben we kapot gedraaid en moeten wij maken, dus ik ga verder," verontschuldigt hij zich. Door dit resultaat zijn de Nederlandse Olympia gangers in de Star teruggezakt naar een 10de plaats.


470 dames
Hedenmorgen heeft de President van de rechtbank in Utrecht een uitspraak gedaan inzake het kort geding van het dames 470 team Westerhof/Bollweg versus het KNWV. Dit met betrekking tot de
voordracht van het OSC (Olympische Spelen Commissie) aan het NOC*NSF voor Olympische deelname in de dames 470 klasse. Het vonnis was in het voordeel van het KNWV. De President van de Rechtbank, Mevr.Van Delft, was van mening dat de procedures correct waren en dat in de uitvoering geen fouten zijn gemaakt door de OSC. Tevens had Mevr. van Delft bepaald dat de beroepscommissie van het KNWV juist heeft gehandeld naar aanleiding van het Beroep van Westerhof direct na de SPA-Regatta.
Het vonnis spitste zich toe op drie punten: 1 SPA wel of niet
limietwaardig 2 Voordracht van Brouwer/Verbeek i.p.v.
Westerhof/Bollweg 3 Verlengen selectie procedure

Volgens het vonnis was het niet limietwaardig verklaren van de SPA Regatta in alle redelijkheid genomen. Het feit dat Brouwer/Verbeek werden voorgedragen op basis van het bezitten van een A-limiet is niet onbegrijpelijk of onredelijk. En het verlengen van de selectie procedure achtte de President van de Rechtbank niet in de rede. Het was aannemelijk dat beide teams evenveel kansen hebben gehad om een limiet te varen. De vergelijking van Westerhof/Bollweg met de
Finnklasse ging niet op. De selectieprocedure is in die klasse verlengd omdat er door helemaal niemand een A-limiet was gevaren.
Bondscoach Jaap Zielhuis vindt het jammer dat het zover heeft moeten komen. "Ik vind dat wij nu naar de toekomst moeten kijken en deze vervelende periode bij deze afsluiten." Het duo Westerhof/Bollweg staat ondertussen op een zeer verdienstelijke eerste plaats in Kiel en laten zien dat ze niet geheel uit het veld geslagen zijn. Carolijn Brouwer die met haar coach Maurice Paardenkooper vaart, werd in de mannenvloot een keer achtste en 21ste. De eerste wedstrijd van de dag werd het team gediskwalificeerd voor het niet aan boord hebben van een sleepkabel.

Volgens haar coach en bemanning Maurice Paardenkooper leert ze veel van het varen in de mannenvloot. "Er wordt in de agressiever gevaren. Het gaat om millimeters in plaats van centimeters. Verder hebben wij vandaag allerlei maststanden geprobeerd. Wij willen kijken hoever wij kunnen gaan en hoe dat onze snelheid beïnvloedt ten opzichte van de anderen."

Overige klassen (niet gekwalificeerd)
Martijn van Muyden was de hele eerste wedstrijd aan het vechten voor een eerste plaats. Het was stuivertje wisselen tot vlak voor de finish. Daar miste Van Muyden de laatste windraaiing en werd helaas vierde. Geen slecht resultaat. De tweede wedstrijd kende een aantal valse starts. De wedstrijdleiding besloot over te gaan tot een zwarte vlag procedure. Dat wil zeggen dat je direct gediskwalificeerd wordt als je te vroeg start. Van Muyden werd de dupe van de regel en scoorde een zogenaamde DSQ. "In principe kan ik straks mijn twee slechtste resultaten aftrekken dus het valt wel mee. Maar het is wel jammer ja. Maar je moet wel. Als je te laat start en iedereen om je heen begint te varen moet je mee. Anders lig je gelijk achterop." In het algemeen klassement staat de Rotterdammer nu acht zonder aftrek.

Europe, 116 deelnemers, stand na 6 races
pl Naam Land r1 r2 r3 R4 R5 R6 Pnt

1 Margriet Matthijsse Ned 1 1 1 1 1 4 5

2 Sary Multala Fin 1 11 1 3 2 2 9

3 Sarah Macky Gbr 2 2 1 4 1 5 10

Soling, 22 teams, stand na 4 races
pl Naam land R1 R2 R3 R4 pnt

1 Roy Heiner/ Peter van Niekerk/Dirk de Ridder Ned 1 2 4 7 14
2 Neville Wittey , Grace, Edwards Aus 9 1 6 12 28

3 Nicola Celon, Dede De Luca/Michele Paolettie Ita 3 8 9 9 29
Laser, 104 deelnemers, stand na 6 races
pl naam Land R1 R2 R3 R4 R5 R6 R7 R8 pnt

1 Robert Scheidt Bra 1 2 4 1 1 2 7

2 Serge Kats Ned 1 3 2 1 1 7 8

3 Michael Blackburn Aus 4 1 1 4 2 3 11

Finn, 38 deelnemers, stand na 4 races
pl Naam Land R1 R2 R3 R4 pnt

1 Sebastian Godefroid Bel 4 3 5 1 13

2 Anthony Nossiter Aus 7 1 2 4 14

3 Xavier Rohart Fra 1 8 6 2 17

8 Martijn van Muyden Ned 6 2 4 bfd 51

Star, 45 teams, stand na 4 races
pl Naam land R1 R2 R3 R4 pnt

1 Torben Grael Bra 6 6 1 1 14

2 Mark Reynolds/Magnus Liljedahl USA 2 3 5 6 16

3 Walker Gbr 7 7 3 2 19

10 Mark Neeleman/Jos Schrier Ned 5 10 18 17 50


470-dames, 42 teams, stand na 6 races
pl Naam land R1 R2 R3 R4 R5 R6 Pnt

1 Lisa Westerhof/Ardis Bollweg Ned 2 16 1 5 3 6 18

2 Armstrong/Stowell Aus 18 6 1 5 3 6 24.4

3 Taran / Taran Ukr 1 8 12 1 9 9 29


470-heren, 69 teams, stand na 6 races
pl Naam land r1 r2 r3 R4 R5 R6 Pnt

1 Tom King/Mark Turnbull Aus 1 1 5 2 6 2 11

2 Simon Cooke/Peter Nicholas Nzl 2 3 2 1 4 10 12

3 Eugene Braslavets/Igor Matvienko Ukr 2 3 5 3 2 2 12

19 Sven en Kalle Coster Ned 13 9 14 10 13 6 51

38 Carolijn Brouwer/Maurice Paardenkooper Ned 15 ocs 13 dsq 8 21 93
Laat meer artikelen zien over: WedstijdSport: Zeilen



Noot voor de pers: Onze PR afdeling besteedt veel zorg aan de
publicatie van haar (nieuws)artikelen. Desondanks bestaat er de mogelijkheid dat er onjuiste informatie vermeld staat in dit artikel. Indien u denkt dat dit het geval is dan kunt u een bericht sturen naar onze Online PR service door het formulier in te vullen, een postzegel is niet nodig.
Voor informatie en/of uitslagen kunt u contact opnemen met het KNWV, Yvonne Graffner ((yvonne.graffner@knwv.nl)). Bellen kan natuurlijk ook:(030) 656 65 70.

xx


_

KNWV - Postbus 87 - 3980 CB Bunnik - Tel.: 030-6566550 - Fax: 030-6564783 - (info@knwv.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie