Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

FNV Bouw: branches volwaardig partij in één bouw-CAO

Datum nieuwsfeit: 23-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV Bouw

FNV Bouw: Branches volwaardig partij in één bouw-CAO Voorzitter Roel de Vries van FNV Bouw pleit ervoor dat branche-organisaties volwaardig partij worden bij de onderhandelingen over de bouw-CAO. Zo niet, dan blijft de vakbeweging geen andere weg dan het maken van aparte afspraken met de branches over opleiding, arbeidsomstandigheden en reïntegratie van langdurig werklozen en gedeeltelijk arbeidsgeschikten. De Vries wil verder af van het onderscheid in arbeidsvoorwaarden tussen bouwplaatspersoneel en het uitvoerend, technisch en administratief personeel. Iedereen zou onder dezelfde bouw-CAO moeten vallen.

De voorzitter van FNV Bouw doet zijn uitspraken vrijdagmiddag 23 juni bij de opening van het nieuwe bedrijfspand van Aannemingsbedrijf Van de Lindeloof bv in Hellevoetsluis, een bedrijf in de grond-, weg- en waterbouw. Het bedrijf besteedt veel aandacht aan de opleiding van mensen die anders moeilijk aan de slag komen. Volgens voorzitter Roel de Vries van FNV Bouw kan zo'n 'sociaal ondernemer' met zijn ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging goede afspraken maken als aanvulling op de CAO, toegesneden op de wensen van de medewerkers. Maar, zo betoogt De Vries, die afspraken moeten passen binnen de kaders die op het niveau van de bedrijfstak en de branche worden vastgesteld. En dat vereist betrokkenheid van de onderaannemers en branche-organisaties, anders lukt het niet. Dit alles brengt De Vries tot het pleidooi voor een volwaardige plaats van de branche-organisaties bij de tot standkoming van de bouw-CAO. In die CAO dienen bouwplaats- en ondersteunend personeel bijeengebracht te worden. Dat biedt de beste garantie voor het maken van goede afspraken over zaken als scholing, arbeidsmarkt en arbeidsomstandigheden. Dat is essentieel voor het imago van de bedrijfstak en dus voor de aantrekkingskracht en carrièreperspectieven voor jongeren.

De uitspraken van de voorzitter van FNV Bouw passen in het beleid dat de bond al enkele jaren voert tot modernisering van de bouw-CAO. De bond heeft daarover regelmatig overleg met organisaties van gespecialiseerde aannemers, zoals steigerbouwers en metselaars. Met de overkoepelende werkgeversorganisatie in de bouw, het avbb, kan de bond echter slecht tot vernieuwende afspraken komen. Nog vorige week liepen na meerdere ronden de besprekingen met het avbb stuk over de erkenning van de aparte afspraken in de steigerbouw. Met de VSB, de branche-organisatie voor de steigerbouw, kwam FNV Bouw vorig jaar aanvullende afspraken overeen. Tegen alle afspraken in weigert het avbb nu om die afspraken te erkennen. Daarmee blokkeren de werkgevers het proces van modernisering van de bouw-CAO. Want zolang het avbb de branche-organisaties buitenspel blijft zetten, ziet de bond geen heil in verder overleg over modernisering. Het maken van aanvullende afspraken voor de branches is immers een essentieel onderdeel van die modernisering.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie