Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Trimbos: THC-gehalte nederwiet nauwelijks toegenomen

Datum nieuwsfeit: 23-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Trimbos Instituut

Nieuwsflits

THC-gehalte nederwiet nauwelijks toegenomen

Het THC-gehalte in de nederwiet die in Nederlandse coffeeshops wordt verkocht, is de afgelopen vijf jaar nauwelijks toegenomen. Bij wietmonsters uit een vijftigtal coffeeshops bleek het THC-gehalte (de werkzame stof) in nederwiet gemiddeld 8,6% te zijn, aanzienlijk minder dan door sommigen werd aangenomen. Wel bevat nederwiet meer THC dan marihuanaproducten uit het buitenland. Dit blijkt uit onderzoek dat door het Trimbos-instituut in opdracht van het ministerie van VWS en het ministerie van Justitie werd uitgevoerd.
THC (delta-9-tetrahydrocannabinol) is de belangrijkste werkzame stof in hasj en wiet.
Het afgelopen jaar verschenen er regelmatig berichten in de pers over de hoge THC-gehaltes van nederwiet (in Nederland gekweekte wiet) en de schadelijke gevolgen daarvan voor de (volks)gezondheid. De verwarring over het THC-gehalte in marihuana werd voornamelijk veroorzaakt door het ontbreken van duidelijke gegevens. Om die reden heeft het Trimbos-instituut de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar het THC-gehalte van cannabisproducten die in de Nederlandse coffeeshops worden aangeboden. Medewerkers van het instituut hebben bij een vijftigtal coffeeshops verspreid over heel Nederland anoniem een aantal cannabisproducten gekocht. Deze drugsmonsters zijn in een gespecialiseerd laboratorium chemisch geanalyseerd. Daarbij is onderzocht hoe hoog de THC-concentraties zijn en of er een verschil bestaat tussen uit Nederland afkomstige producten en die uit het buitenland. De wietmonsters bevatten gemiddeld 7,5% THC en de hasjmonsters 12,6%. (Ter informatie: wiet wordt gemaakt van de gedroogde bloemtoppen van de hennepplant en hasj uit de geperste hars van de plant). Nederwiet bevat gemiddeld 8,6% THC tegenover 5,0% voor wiet van buitenlandse herkomst. De hasj bereid uit nederwiet (die overigens weinig werd aangetroffen) heeft ook een hoger THC-gehalte (20,7%) dan de hasj die afkomstig is uit het buitenland (11,0%). De gevonden percentages wijken nauwelijks af van de percentages die in het midden van de jaren negentig gerapporteerd werden door het Nederlands Forensisch Instituut over in beslag genomen monsters. In vergelijking met enkele buitenlandse wietsoorten zijn de gevonden concentraties THC in nederwiet niet extreem. Wat betreft de sterkere nederwietsoorten bestaat er veel overeenkomst met sommige marihuanavarianten die in de Verenigde Staten voorkomen. De prijzen die gevraagd werden voor nederwiet en Nederlandse hasj waren hoger dan voor buitenlandse wiet en hasj. Daarbij waren de prijzen die in Amsterdam voor een gram nederwiet gevraagd werden hoger dan in de rest van het land. Er is een duidelijk verband tussen de prijs die voor wiet of hasj betaald moet worden en de sterkte uitgedrukt in het percentage THC. Het is de bedoeling dat het onderzoek naar THC jaarlijks wordt uitgevoerd. THC-concentraties in wiet, nederwiet en hasj in Nederlandse coffeeshops. R.J.M.Niesink.
Uitgave Trimbos-instituut, bestellen via (030) 297 11 00, bestelnummer Au 0151, prijs ƒ 20,- inclusief verzendkosten.

* Harald Wychgel (030) 297 11 16

09|00 Nummer 9, 2000

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kenniscentrum met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen. De Trimbos Nieuwsflitsen voorzien mensen die betrokken zijn bij de GGZ en Verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. De Nieuwsflitsen richten zich op alle gebruikersgroepen van het Trimbos-instituut, zowel op landelijk als op regionaal en lokaal niveau.

Redactie

Erik Fromberg, verslavingszorg
Henk Verburg, werkterrein GGZ
Henk Maurits, actualiteit
Adreswijzigingen s.v.p. sturen naar Secretariaat sectie Communicatie
Belangrijke (030) telefoonnummers

Bibliotheek 030 297 11 17
Bij geen gehoor 030 297 11 77
Helpdesk Regionale GGZ 030 297 11 41
Helpdesk Landelijke Steunfunctie Preventie, verslaving en middelengebruik (LSP) 030 297 11 51
Landelijke Ondersteuning Preventie (LOP-GGZ) 030 297 11 45 Mediatheek 030 297 11 13
Bestellingen 030 297 11 00

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11


Copyright © 1999 Trimbos-instituut All rights reserved.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie