Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oogstberichten juni van het productschap wijn

Datum nieuwsfeit: 23-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Nieuws

Oogstberichten juni

Door René van Heusden

SPANJE 1999 - ZEER GOED ONDANKS COMPLICATIES

Spanje heeft in 1999 een over het algemeen zeer goede oogst gerealiseerd. Deze kwalificatie slaat vooral op de kwaliteit, want de opbrengst lag in diverse gebieden lager dan in 1998. Die lagere opbrengst is toe te schrijven aan klimatologische omstandigheden van uiteenlopende aard. In een enkel geval heeft het weer er ook voor gezorgd dat 1999 net geen absoluut topjaar is geworden. Impressies uit enkele belangrijke gebieden.

Rioja kreeg in april te maken met vorstschade een van de klassieke risicos tijdens de vegetatiecyclus. De al uitgelopen druivenstokken kregen een dusdanige tik van de nachtvorst dat de opbrengst daardoor veel lager uitviel dan normaal het geval geweest zou zijn. Er werd bijna een kwart minder druiven geoogst dan in 1998. De officiële cijfers van de Consejo Regulador spreken van 305 miljoen kilo druiven en 210 miljoen liter wijn. Dankzij de recente uitbreiding van het wijngaardareaal is de terugval in volume nog enigszins gecompenseerd. De kwaliteit van het fruit liet niets te wensen over en werd onder perfecte omstandigheden geplukt. Het had een uitstekend suikergehalte en was concentratie. Een definitieve beoordeling van het oogstjaar door de Consejo volgt overigens pas wanneer de wijnen een eerste fase van houtrijping hebben ondergaan.

In het aangrenzende Navarra is de oogst 1999 al wel gekwalificeerd. Dat is gebeurd met het predikaat zeer goed. Evenals in de Rioja viel de opbrengst wat tegen. Boosdoeners hier waren de onweersbuien van eind augustus en begin september. Niettemin bedroeg het volume altijd nog 723 miljoen kilo druiven, goed voor ruim 500 miljoen liter wijn. De precieze verdeling over de diverse typen is: 68,61% rood, 24,57% rosado (rosé), 6,5% wit en 0,31% zoete wijn.
Het sterk in opkomst zijnde witte gebied Rueda realiseerde in 1999 een oogst die als zeer goed wordt aangemerkt. Dit predikaat is gebaseerd op de bevindingen van een officiële proefcommissie die steekproefsgewijs een aantal wijnen van de types Rueda Superior en Rueda Sauvignon beoordeelde. De 14 leden tellende commissie bestaat uit acht oenologen, drie sommeliers, een producent en twee technici van het wijnbouwkundig proefstation van de denominacion Rueda. Trefwoorden in de commentaren zijn: structuur, fruitigheid en elegantie. Een en ander zal de export van Rueda verder ten goede komen. 1999 zorgde in dit opzicht voor een record. Ten opzichte van 1998 steeg de export met maar liefst een derde. Kortom, Rueda had in 1999 weinig reden tot klagen. Van de hagel die in heel Castilië en Leon vlak voor de oogst viel heeft men nauwelijks last gehad. Idem dito in het vlakbij gelegen Ribera del Duero.
In de rest van Spanje kregen gebieden ofwel te maken te maken met veel neerslag, ofwel met grote droogte. Het eerste gebeurde in Galicië in Rias Baixas. Daar viel zo veel regen dat de oogst 10% kleiner uitviel dan aanvankelijk verwacht. In het mediterrane deel van het land was het een combinatie van lange droogte in winter en voorjaar plus hoge temperaturen aan het begin van de zomer die de hoeveelheid fruit beperkte. Positief was wel dat plantenziekten en schimmels geen schijn van kans hadden. Gebieden waar dit gebeurde zijn o.a. Penedès, Yecla, Jumilla, Alicante, Utiel-Requena en Extremadura. In een aantal van deze gebieden viel de regen uitgerekend pas op het moment dat men wilde gaan plukken.
Het diepe zuiden van Spanje heeft het er goed van afgebracht. In Jerez is men opgetogen over zowel de kwaliteit als de kwantiteit van de oogst 99. Er werd 8% meer binnen gehaald dan in 1998. De grootste stijging viel te noteren in Montilla-Moriles. Daar steeg het volume met maar liefst 30% in vergelijking met het vorig jaar.
En verder

In de Languedoc zijn nog altijd de sporen van het zware noodweer van eind vorig jaar duidelijk te zien. Wie er op vakantie heengaat moet er rekening mee houden dat het herstel van veel bruggen en wegen juist voor de zomer gepland is.
Positief nieuws komt hier wel uit de wijngaarden. Daarin is vorig jaar plaatselijk de nodige schade door hagel aangericht. Door lage opbrengst als gevolg daarvan hebben de stokken een reserve kunnen opbouwen die dit jaar geleid heeft tot een royale trosvorming en een potentieel grote opbrengst. Maar het is vanzelfsprekend nog veel te vroeg om al te juichen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie