Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UvA: Nederlandse forten teruggevonden in Sri Lanka

Datum nieuwsfeit: 23-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamNederlandse forten teruggevonden in Sri LankaPersbericht vrijdag 23 juni 2000


In het binnenland van Sri Lanka zijn begin dit jaar de resten van drie verloren gewaande VOC forten teruggevonden. Een van deze forten, het grensfort Katuwana uit omstreeks 1680, is door Nederlandse en Sri Lankaanse archeologen opgegraven. Het betrof de eerste opgraving van een Nederlands fort in Sri Lanka. De in de bodem aanwezige overblijfselen van gebouwen, voornamelijk muurresten, bleken uitstekend geconserveerd zijn. Behalve muren werden fragmenten van gebruiksvoorwerpen gevonden.

Grotere versie van deze foto
VOC-fort Katuwana: overzicht over het opgravingsterrein (foto R.M. Jayasena)

Het blijkt dat de soldaten in het fort het meest gebruik hebben gemaakt van lokaal geproduceerd aardewerk. Dit werd aangevuld met glaswerk (wijnflessen) en tabakspijpen geïmporteerd uit Nederland, en porselein uit China. Er werd één Nederlandse munt aangetroffen: een VOC-duit, in 1747 geslagen te Zeeland. Het onderzoek zal worden voortgezet. De binnenbebouwing van het fort van Katuwana zal in de toekomst gerestaureerd worden.

Grotere versie van deze foto
Restanten van de muren van het VOC-fort Katuwana (foto R.M. Jayasena)
De Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) heeft tussen 1658 en 1796 meer dan 35 forten gebouwd in het kustgebied van Sri Lanka, het toenmalige Ceylon. De VOC beschouwde het eiland als een van haar belangrijkste en meest winstgevende bezittingen. Het centraal gelegen Singalese koninkrijk van Kandy wist onafhankelijk te blijven. Om het monopolie op de specerijhandel op het eiland te verkrijgen en dit vervolgens te handhaven, was de rol van de forten cruciaal.

Het archeologisch vervolgonderzoek in januari 2001 zal worden uitgevoerd door archeologen van de Universiteit van Amsterdam, de University of Kelaniya (Sri Lanka) en Hollandia Archeologie, Amsterdam.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie