Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rizla+ Dutch TT Assen

Datum nieuwsfeit: 24-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TT Circuit Assen, 7 juni 2000

Rizla+ Dutch TT Assen:
de beste show ter wereld!

Zeker na de zinderende 500cc race in Mugello eind mei waren alle race-fans het er mee eens: De wegrace Grand Prix-serie is de beste show ter wereld. Ontelbare wisselingen aan de kop van het veld, tien verschillende race-leiders, vijf verschillende 500cc winnaars bij de eerste zes Grands Prix en sinds 16 GP's heeft geen enkele 500cc coureur twee keer achtereen een Grand Prix gewonnen! Het belooft in Assen een schitterende jubileum editie te worden van de Rizla+ Dutch TT, te meer omdat ter ere van het 75-jarig bestaan van het circuit aan het uiterst attractieve GP wedstrijdprogramma in de 125cc, 250cc en 500cc klasse ook nog eens een drietal races voor het Europees Kampioenschap zijn toegevoegd.

Vlak voor de rust in het Grand Prix-seizoen lijkt het er naar uit te zien dat Kenny Roberts (Suzuki) en Carlos Checa (Yamaha) onderling uit gaan maken wie de 500cc titel mee naar huis kan nemen. Beiden voeren immers met 100 WK-punten de WK-tussenstand aan. “Als wij de titel verliezen, zijn we daar zelf schuldig aan”, is Kenny Roberts (26) zich bewust. “Onze motorfiets is bij alle GP's goed voor een topklassering. Maar ik heb bij de bandenkeuze tot nu toe nog niet echt van geluk mogen spreken. Daarbij is de machine betrouwbaarder dan vorig jaar, en waken we voor crashes of uitvallen.” Maar Roberts is er zeker van dat hij het hele seizoen, en zeker tijdens de 70e Rizla Dutch TT, de hete adem van de concurrentie in z'n nek zal voelen. De 27-jarige Spanjaard Carlos Checa voorop, gevolgd door Garry McCoy, Norick Abe, Alex Crivillé en Loris Capirossi, die in tegenstelling tot Roberts (2x) dit jaar allen een keer de hoogste trede van het 500cc ereschavot mochten bestijgen.

Van den Goorbergh aast op lage top 10 klassering
Maar ook Max Biaggi en Valentino Rossi (die weliswaar drie race-crashes in 6 GP's meemaakten) als Regis Laconi, Tadayuki Okada (vorig jaar winnaar in Assen) als Alex Barros kunnen tijdens de 70e Rizla+ Dutch TT voor verrassingen zorgen. En wat te denken van de Oranje-talent Jurgen van den Goorbergh. “Ik richt mij op een plaats bij de top 10. Normaal gesproken is op de Honda V2 een klassering tussen de 8e en 12e plaats mogelijk, maar in Assen haal je toch altijd wat méér uit de kast. De steun van het altijd uitzinnige publiek is enorm en zal me ook dit jaar weer net dat beetje extra geven”, weet Rizla+ coureur Jurgen van den Goorbergh, die met scores in alle GP's een hele sterke 13e positie in de WK-stand bezet en het hart van menig oranje-fan weer op hol zal doen slaan.
Janssen: “In Assen gaat het lukken…!”
In de 250cc klasse kan alleen de Fransman Olivier Jacque de Japanse hegemonie nog enigszins in toom houden. Zijn teammaat Shinya Nakano pakte reeds drie keer de volle winst en een 2e plaats en heeft zijn landgenoten Katoh en Ukawa eigenlijk als enige concurrenten. Of de Duitse vechtersbaas Ralf Waldmann moet voor het in grote getale naar Assen komende Duitse publiek kunnen schitteren. ‘Waldi' zegevierde in Jerez, maar komt met twee crashes maar tot de helft van het aantal WK-punten als de koplopers. En wat kunnen we verwachten van 250cc Rizla+ coureur Jarno Janssen? “Heel veel”, opent Janssen resoluut. “In de laatste twee GP's had ik al punten kunnen pakken, als het mechaniek me niet in de steek had gelaten. Ik voel dat die eerste WK-punten van dit seizoen er aan zitten te komen, en wat zou dat niet mooi zijn als dat nét als vorig jaar ook weer in Assen kan gebeuren. Ik weet dat het voor eigen publiek zeker kan”, aldus Janssen, die aast op een plaats dicht bij de top 10.
Wildcards
In de 125cc categorie boekten Roberto Locatelli en Youichi Ui ieder twee overwinningen, maar wereldkampioen Emilio Alzamora, die vorig jaar de titel pakte zonder ook maar één GP te winnen, scoort ook nu weer met regelmaat en zegevierde nu voor eigen publiek in Jerez. In de 125cc en 250cc klasse zullen de Nederlandse wildcard-rijders, die een Grand Prix-start prefereerden boven deelname aan het Euro Open die in het bijprogramma van de Dutch TT wordt verreden, zonder twijfel van zich doen spreken. Ronnie Timmer, Harold de Haan, Patrick Lakerveld en Wilhelm van Leeuwen kwamen vorig jaar ook al in de 125cc klasse met een wildcard aan de start, dat hen naast een enorme schat aan ervaring ook flinke dosis publiciteit opleverde. Weliswaar geen punten, maar met een 18e plaats voor Lakerveld en 20e voor Timmer, mochten beide jonge talenten zeker tevreden zijn. De 250cc wildcards gaan dit jaar naar Rob Filart, Jan Blok, Arnold Litjens en Gert Pieper, waarvan de jonge talentvolle Litjens wel eens voor een verrassend debuut zou kunnen zorgen.
Nieuwe accommodatie
De organisatie biedt de heren Grand Prix-coureurs een fraai cadeau tijdens de 70e jubileum TT. De veiligheidszones zijn bij de Haarbocht, Madijk, Ossebroeken, Strubben en Stekkenwal zodanig aangepast, dat Grand Prix-veiligheids vertegenwoordiger Franco Uncini, die in het verleden nog wel eens sceptisch was over de veiligheid van het TT Circuit Assen, het bestuur drie weken geleden tijdens de homologatie van de baan uitvoerig complimenteerde met de woorden: “Assen is really going for ‘pole position', and not only in safety-measures!” Daarmee doelt de ex-500cc wereldkampioen ook op de nieuwe accommodatie met 34 pitboxen van 6 x 12 meter -waarin zelfs een Formule 1 team zich prima thuis voelt-, de nieuwe 5 etages hoge wedstrijdtoren en het nieuwe media centre, waarvan de inrichting en voorzieningen reeds op toekomstige verlangens is voorbereid.
Stijgende populariteit
Assen is voor vele honderdduizenden motorsportliefhebbers het motormekka van Europa, en de Rizla+ Dutch TT vormt voor alle Grand Prix-coureurs hét evenement van het seizoen, dat maar al te vaak scherprechter heeft gefungeerd. De groeiende populariteit van de motor Grands Prix in eigen land en ook ver daar buiten, leverde vorig jaar al bijna 20.000 bezoekers méér op (zowel 10.000 met de trainingen als tijdens de race-dag) dan het jaar ervoor. Het publiek is uitzinnig en het ruim 6 km lange circuit op de Drentse hei zal ook dit jaar op de traditionele laatste zaterdag in juni (24 juni) worden omzoomd door méér dan 100.000 bezoekers.
Traditie
Traditie speelt een belangrijke rol, want jaar in jaar uit prijkt de Rizla+ Dutch TT tijdens het laatste weekeinde in juni op de kalender. Voor duizenden dagjesmensen en tienduizenden wegracefans vormt de TT van Assen al jaren een zelfde belangrijk punt op de kalender als de Kerstmis en Pasen. Daarbij zorgen de organisatoren in Assen al jaren lang voor een aantrekkelijk bijprogramma. In 2000 worden er totaal 7 races afgewikkeld. Naast de Grand Prix-races in de 125, 250 en 500cc staan er ook drie races voor het Europees Kampioenschap (125cc, 250cc en Supersport) op het programma. Op donderdagavond wordt om 19.45 uur de eerste race afgewerkt in de Suzuki GSX-R 600 Cup, en nieuw op de vrijdagavond is de EK 125cc race, die om 17.45 uur de allesbeslissende trainingsdag afsluit.
Spektakel voor 6 tientjes
Nergens ter wereld kan het publiek op de tribunes en taluds van zo dichtbij van de stuurmanskunsten van de Grand Prix-coureurs genieten als in Assen. Dat schept een perfecte band tussen de coureurs en het honderdduizend-koppige publiek, waarvan er vaak al meer dan 40.000 de twee trainingsdagen bezoeken. Daarnaast zorgen ‘s werelds beste race-asfalt en de schuin omhoog oplopende bochten steevast voor de meest spectaculaire en spannende races van het seizoen. De uiterst billijke entreeprijzen, een toegangskaart voor een hele dag spektakel is er al voor ƒ 60,-, vormen een ander pluspunt in de succesformule van de Rizla+ Dutch TT. Het grote scala aan randactiviteiten, waaronder de beroemde TT-nacht (vrijdagavond) met tal van attracties, een grote kermis en optredens van tientallen bands op verschillende podia in de binnenstad van Assen, maken het fenomeen Rizla+ Dutch TT compleet.
TT Circuit Assen
Willem Lute (Press Officer)

w.lute@tt-assen.com

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie