Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Amsterdams KleurNET dreigt te verdwijnen

Datum nieuwsfeit: 24-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

KleurNET dreigt te verdwijnen, de politiek wil 'n lastig en kleurrijk TV-station kwijt

Amsterdamse lokale zender dreigt te verdwijnen

Minderhedenbeleid heet nu diversiteitsbeleid, maar is er iets veranderd? De waardering voor het eigene, de andere cultuur blijft voornamelijk beperkt tot mooie folders, tot praatjes en studies, tot goedgunstig maar ceremonieel buigen van de macht. Wat is er echt gedaan aan het zelfbewustzijn, de culturele identiteit en de rechtspositie van minderheden, behalve hier en daar 'n allochtoon op posities waar ze geen kwaad kunnen?

In Amsterdam was en is er een tegenwicht in de vorm van de multiculturele televisiezender KleurNET. Zonder subsidie, zonder de noodzaak te moeten buigen voor een minieme gunst, met een eigen beleid, een open deur voor iedereen met 'n eigen mening. KleurNET kwam met initiatieven als ouderen-TV (Goed Grijs), maar bood ook ruimte aan programmamakers met een Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Egyptische, Iraanse, Balkan of Indonesische achtergrond. KleurNET verzette zich tegen overheidsmaatregelen die er op neer komen dat men iedereen waarvan het gezicht de overheid niet aanstaat zonder vorm van proces kan opsluiten, ging in op de werkelijke achtergronden van rellen, maakte van racisme en discriminatie geen hip newsitem aan de deur van een disco, maar probeerde de culturele en religieuze achtergronden te laten zien.

KleurNET moet nu verdwijnen, vier maanden voordat per 1 januari 2000 UPC via de decoder de vrijheid om te kiezen gaat realiseren. Want via die decoder zou er een breder aanbod kunnen komen, werd ons beloofd, maar als dan lokale initiatieven nog even de nek worden omgedraaid, welke keus krijg je dan. Nu de APR wil beslissen KleurNET van de lijst van 27 zenders te gooien, verliezen we ook ons recht op een plaatsje achter de decoder na 1 januari. En wat komt er dan? Nog meer extreme sports, nog meer sex, nog meer zenders die je al via de satelliet kunt zien? Natuurlijk, er zijn wel plannetjes gemaakt om meer gezagsgetrouwe multiculturele programma's te maken, er zijn weer miljoenen toegezegd aan MTV en die zullen vast ook wel proberen landelijk of lokaal een eigen kanaal te krijgen, maar is dat vrije pers, is dat pluriform mediabeleid?

Het argument om KleurNET van de kabel te gooien is dat we kwalitatief niet presteren. Maar dat is toch logisch, hoe kun je met een klein budget, ongeveer 6 tot 8% van wat AT5 of TVNH krijgen, direct al programma's leveren die te vergelijken zijn met wat de BBC maakt? En begrijpt de APR niet, dat als je minderheden en kleine groepen wilt toelaten, die nog nooit eigen TV hebben gemaakt, de inhoud voorlopig belangrijker is dan de vorm. Dat het ontwikkelen van media-bewustzijn voor minderheden een langzaam, moeizaam, soms pijnlijk proces is, waar KleurNET met enorme inzet aan werkte. Dat juist het NIET aanleggen van strikte kwaliteitsnormen voor beeld en geluid de deur opende voor die programmamakers uit Joegoslavië, Ethiopie, Suriname, Iran, Eqgypte, Rusland die hun cultuur, hun zorg en hun boodschap wilden brengen.

Maar er speelt natuurlijk iets anders. Zoals veel andere zogenaamd onafhankelijke adviesraden is ook de APR geleidelijk geinfiltreerd met politieke cooptatie-benoemingen, zitten er met name PvdA-politici die bijvoorbeeld op de lijst voor de Europese verkiezingen stonden in die Algemene Programma Raad en hebben we begrepen dat er door wethouder vd Aa druk is uitgeoefend om KleurNET te wippen. Aan lastige tegenstanders heeft het regentendom geen behoefte, nu was er nog een kansje om KleurNET kalt te stellen en dat gaat gebeuren. Typisch de achterkamertjespolitiek die we in Amsterdam overal tegenkomen en lijnrecht ingaand tegen de fraaie woorden in de nota's en advertenties over diversiteit.

KleurNET was een baken van vrije meningsuiting, een signaal dat ook kleurrijke Amsterdammers van zich konden laten horen, wordt dat nu met als argument de kwaliteit onderuit gehaald? AT5 was vijf jaar geleden minstens zo amateuristisch, maar kreeg miljoenen subsidie en wordt nu nog steeds bovenmatig gesteund omdat het de spreekbuis van de macht is. Maar hoeveel ruimte geeft AT5 aan allochtonen, aan ouderen, kinderen, gehandicapten, daklozen, degenen zonder stem? En hoeveel flexibiliteit is er bij MTV, een recent raadsdres van de Adviesraad voor vluchtelingen, Zuid-Europeanen etc. werd toch minachtend terzijde geschoven. Ook voor hen televisie maken zou te duur worden, maar is het niet juist KleurNET dat zonder dat het de burger een cent kost ruimte maakte voor wie gehoord wilde worden!

Het is KleurNET niet gegund en dat is deels een persoonlijke zaak, want ondertussen is natuurlijk wel gebleken dat Luc Sala's verzet tegen bijvoorbeeld de A2000 verkoop op alle punten terecht bleek, dat van het nieuwe media beleid niets terecht is gekomen, dat wijkmediacentra worden tegengewerkt en dan is het lastig als er een TV-station is dat daar aan blijft herinneren. Weg ermee, maar daarmee is de kans voor kleinschalige, pluriforme en multiculturele televisie wel verkeken. Amsterdam mag blijven kijken naar de brandjes, de ongelukken en de misdaad op het gezagsgetrouwe AT5, waar de positie van hoofdredacteur omgetwijfeld weer traditioneel wordt ingevuld en ook die kans op meer kleur op de buis weer voor jaren wordt afgedekt.

U kunt iets doen, door te protesteren bij de gemeentraad, bij UPC, door een brief te sturen aan de APR, maar doe het dan snel, want eenmaal genomen beslissingen zijn moeilijk terug te draaien. Stuur een email, fax of schrijf een brief, waarin u als organisatie protesteert tegen deze beknotting van de pluriformiteit.

Ibrahim Farouk, voorzitter
Catharina Ooijens, secretaris

Stichting KleurNET
Singel 459, 1012 WP Amsterdam
020-6202970- fax 4212267 (info@kleurnet.nl)

(sala@euronet.nl)
0654987876

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie