Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vlaamse Prinses bezoekt hulpverleners Rode Kruis op EURO2000

Datum nieuwsfeit: 24-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rode Kruis Vlaanderen

Persbericht

Prinses Astrid bezoekt de hulpverleners van het Rode Kruis tijdens de match van aanstaande zaterdag

Balans van 12 dagen hulpverlening op Euro 2000

Zaterdag 24 juni zal Prinses Astrid de match van Euro 2000 bijwonen in het Koning Boudewijnstadion. Als nationale voorzitter van het Rode Kruis maakt zij die avond kennis met de rodekruisvrijwilligers die tijdens de match instaan voor de hulpverlening. Op die manier wil Prinses Astrid alle medewerkers die zich tijdens het hele tornooi vrijwillig inzetten een hart onder de riem steken.

Zo'n 200 vrijwilligers zullen zaterdag in het stadion in de weer zijn voor de hulpverlening. Per tribune staan 4 interventieploegen van telkens 5 personen paraat. Zij worden verspreid over de probleemzones en moeten zo binnen de 5 minuten na een oproep hulp kunnen bieden.

Verder zorgt het Rode Kruis in het stadion voor 4 hulpposten met telkens mininum 1 verpleegkundige en 12 hulpverleners. In de medische post zijn 16 vrijwilligers aanwezig die worden ondersteund door een medische ploeg van de ziekenhuizen. Nog andere rodekruisvrijwilligers bemannen de 5 ziekenwagens die klaarstaan om ernstig zieken of gewonden naar de ziekenhuizen te voeren.

Tot slot stelt het Rode Kruis een coördinatiepost op die de hulpverlening in goede banen leidt. De coördinatiepost staat permanent in contact met het coördinatiecentrum van de overheid, de verantwoordelijke ?veiligheid? van het stadion, de politiediensten, de ziekenhuizen... . De hele hulpoperatie staat onder leiding van de directeur medische hulpverlening.

Balans van 12 dagen Euro 2000

Het Rode Kruis heeft tot nu toe per match gemiddeld een 50-tal verzorgingen gedaan. Voor elke match werden een 150 à 200 vrijwilligers ingezet. Jean-Pierre Vanelslander, coördinator van de hulpverlening van het Rode Kruis tijdens Euro 2000: "Bij elke match zijn er ongeveer 30 000 toeschouwers, wat ongeveer overeenkomt met het aantal inwoners van een kleine stad. Dat betekent dat de rodekruismedewerkers ook tijdens de matchen met de normale ziektetoestanden van zo'n grote groep hebben te maken gehad, zoals een niercrisis, een epilepsie-aanval, een hartinfarct... Het Rode Kruis is er ook voor de kleine en grote noodsituaties die je altijd mag verwachten bij een groot evenement. Zo waren er bijvoorbeeld toeschouwers die een voet hadden verzwikt op de tribune, mensen met een hitteslag, iemand die reageerde op een wespensteek... Ten derde is het Rode Kruis steeds voorbereid op ernstige incidenten die zich kunnen voordoen maar dat is gelukkig nergens gebeurd."

"Alles is dus relatief rustig verlopen en er zijn geen uitzonderlijke voorvallen geweest. De vrij steile hellingen op de tribunes in Charleroi en Brugge hebben ook niet de gevreesde problemen opgeleverd", zegt Jean-Pierre. "De evacuaties zijn goed gegaan dankzij de goede voorbereidingen en de oefeningen die we hebben gehouden."

Het Rode Kruis heeft ook buiten de stadions vrijwilligers ingezet voor preventieve hulpposten op kleinere evenementen in de rand van Euro
2000.
Zij zijn ook ingezet bij kleine ongeregeldheden in Brussel, Charleroi en Antwerpen, voor de noodgevangenissen en voor de repatriëring van Engelse supporters.

Tijdens het hele tornooi blijven er in elke provincie rodekruisvrijwilligers stand-by, zowel de vrijwilligers die instaan voor de directe hulpverlening als de vrijwilligers die gespecialiseerd zijn in dringende psychosociale hulp.

Brussel, 22 juni 2000

Voor meer informatie:

Leen Tullen, tel. kantoor: 02-645 45 01, gsm: 075-64 00 23, fax: 02-646 04 41, e-mail: perszaken@redcross-fl.be
Tuur Hoste, tel. kantoor: 02-645 45 45, gsm: 0476-50 50 58, e-mail: tuur.hoste@redcross-fl.be
Rode Kruis-Vlaanderen-Perszaken, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie