Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Haarlem: protestconcert voor behoud Philharmonisch Orkest

Datum nieuwsfeit: 25-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlem

Gemeente Haarlem voert actie voor behoud van het Noordhollands Philharmonisch Orkest

De gemeente Haarlem voert actie om het voortbestaan van het Noordhollands Philharmonisch Orkest (NPO) veilig te stellen. Het NPO dreigt opgeheven te worden, nu de Raad voor Cultuur de te zetten.

Initiatief

Jan Haverkort, wethouder Cultuur, heeft het initiatief genomen tot het brengen van een brede steunbetuiging aan het orkest. De afgelopen weken is contact gelegd met de gemeenten die direct gedupeerd zijn door de voorgenomen opheffing van het orkest. Begin volgende week zal een brief aan de staatssecretaris voor Cultuur verzonden worden, waarin de gedeputeerde Cultuur van de provincie Noord-Holland, de wethouders Cultuur en de concertzaaldirecteuren van gemeenten waar het NPO regelmatig optreedt, pleiten voor handhaving van het NPO.

Waardering

In de brief wordt benadrukt dat men grote waardering heeft voor de prestaties van het NPO. Het NPO is een regionaal orkest, dat regelmatig optreedt in de gemeenten Haarlem, Alkmaar, Haarlemmermeer, Zaanstad, Den Helder, Gouda en Leiden. Naast de concertfunctie rekent het NPO ook educatieve activiteiten, koorbegeleiding en balletbegeleiding tot zijn taak. In de brief wordt juist ook de avontuurlijke programmering van het orkest, met veel nieuwe Nederlandse muziek en de theatrale vormgeving van enkele concerten, geprezen. Ook de directeuren van de Haarlemse culturele instellingen, die vrezen voor verlies aan culturele infrastructuur in Haarlem, betuigen in de brief hun steun aan het NPO. De staatssecretaris wordt met klem verzocht het advies van de Raad voor Cultuur kritisch te bezien en te zoeken naar een mogelijkheid om het NPO te behouden.

Protestconcert

Sinds het verschijnen van het advies van de Raad voor Cultuur is de gemeente actief in het vinden van steun voor het orkest. In overleggen met het Ministerie van OC&W, de Provincie Noord-Holland en de VNG is gepleit voor handhaving van de subsidie. Op zondag 25 juni organiseert het NPO een protestconcert in het Concertgebouw Haarlem. Ook deze actie van het NPO wordt van harte ondersteund door de wethouder Cultuur.

22 juni 2000

top

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie