Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Patientenzorg maag darm patienten verbeterd

Datum nieuwsfeit: 25-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Met de introductie van Trans-IT in ziekenhuizen worden maag-darmpatiënten sneller en effectiever geholpen. Dit systeem maakt het mogelijk dat endoscopie-patiënten, direct na afloop van het onderzoek, het verslag van de bevindingen meekrijgen voor hun behandelend arts. Vroeger vergde deze procedure minimaal een week. Door het schrappen van de administratieve rompslomp kan bij een patiënt eerder gestart worden met de noodzakelijke therapie. Deze aanpak versterkt het genezingsproces, terwijl het ziekteverzuim vermindert. Via het nieuwe endoscopisch verslagleggingssysteem heeft de arts bovendien direct foto's beschikbaar waardoor de patiënt direct, samen met de arts, ziet wat er aan de hand is. Ook is via deze foto's het verloop van het genezingsproces beter te volgen. Dit systeem, ontwikkeld door de internisten Rob Ouwendijk en Marcel Groenen van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam, wordt nu al in zes ziekenhuizen geïmplementeerd: Academisch Ziekenhuis Utrecht, Ziekenhuis Gooi-noord te Blaricum, St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg, Ziekenhuis Walcheren te Vlissingen, Academisch Medisch Centrum Amsterdam en het Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam. Deze zes ziekenhuizen werken nu samen in de Trans-IT werkgroep. Deze werkgroep waakt erover dat alle deelnemende ziekenhuizen dezelfde systeemmethodiek en dezelfde coderingen hanteren. De werkgroep introduceerde hiervoor een nieuw, internationaal geaccepteerd coderingssysteem om alle zichtbare afwijkingen uniform te kunnen vastleggen. Het Ministerie van VWS en zorgverzekeraars volgen deze ontwikkelingen op de voet. Immers, deze nieuwe ziektecoderingen hebben grote gevolgen voor de huidige behandelmethoden. Ook veel andere ziekenhuizen tonen belangstelling voor deze aanpak.

Bij endoscopische onderzoeken kijkt de specialist met een flexibel slangetje in maag en darmen. In Nederland worden per jaar ongeveer 400.000 endoscopische onderzoeken van het maag-darmkanaal verricht.

Ook op langere termijn zien Ouwendijk en Groenen mogelijkheden om de patiëntenzorg verder te verbeteren. Het systeem is namelijk een belangrijk instrument voor verfijnd wetenschappelijk onderzoek. Ter illustratie: Anno
2000 neemt het aantal maagzweren af, terwijl het aantal ontstekingen in de slokdarm toeneemt. Dr. Ouwendijk: "Doordat het systeem een eenduidige registratie maakt van de bevindingen van de jaarlijks 20.000 patiënten in de nu aangesloten 6 ziekenhuizen kunnen we straks o.a. de oorzaken van deze stijging van slokdarmproblemen beter analyseren."
Het Trans-IT systeem is geïntegreerd in de nieuwe endoscopie-afdeling van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Deze wordt eind juni gepresenteerd aan Nederlandse internisten en gastro-enterologen. Deze kunnen aan de hand van intercom-TV live ervaren wat de nieuwe endoscopie voor de patiënt betekent.

Voor meer informatie:
M.J.M. Groenen, Ikazia Ziekenhuis Rotterdam,
telefoon 010 - 297 5000
Dr. R.J.Th. Ouwendijk, Ikazia Ziekenhuis
Rotterdam, telefoon 010 - 297 5000
Prof Dr. G.P. van Berge Henegouwen,
Academisch Ziekenhuis Utrecht, tel. 030-250 9111

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie