Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Erosie kan grasgroei bevorderen

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek


Erosie kan grasgroei bevorderen

Erosie is niet altijd slecht. Het lijkt erop dat een bepaalde mate van erosie door overbegrazing positief kan bijdragen aan de productie van gras en daarmee van vee. Dat stellen Wageningse NWO-ecologen die onderzoek verrichten binnen het NWO/WOTRO programma FLARE (Fundamentals of African Rangeland Economies). Erosie op de ene plaats komt ten goede aan de vegetatie elders. De ecologen bestuderen de ruimtelijke schaaleffecten van de natuurlijke graslanden in Afrika. De onderzoekers lichten hun nieuwe inzichten toe op het internationale congres 2000 World Conference on Natural Resource Modelling van 26-30 juni aan de Wageningen Universiteit.

Overbegrazing van natuurlijke graslanden in Afrika kan volgens eerdere modellen en veldwaarnemingen van andere onderzoekers de oorzaak zijn van onomkeerbare degradatie. De vegetatie verdwijnt, waardoor regenwater gemakkelijker wegspoelt en vat krijgt op de bodem. Vervolgens verarmt de bodem en dat leidt er weer toe dat de vegetatie zich niet kan herstellen zodat de bodem nog verder achteruitgaat. Het NWO-onderzoeksteam dat deze problematiek bestudeert, komt hierop terug.

De onderzoekers denken dat water en voedingsstoffen die op een bepaalde locatie verloren gaan weer ten goede komen aan de vegetatie elders die de voedingsstoffen wel kan vasthouden.

Modelberekeningen laten zien dat dit proces zelfs kan leiden tot productieverhoging ten opzichte van een situatie waar dit mechanisme geen rol speelt. Water en voedingsstoffen worden er zodanig geconcentreerd binnen een gebied, dat daardoor de productie in dat gebied zelfs hoger is dan wanneer dezelfde hoeveelheid water en voedingsstoffen ruimtelijk homogeen zou worden verdeeld. De herverdeling van water en voedingsstoffen tussen kale bodem en vegetatie is dus belangrijk om de beperkte hoeveelheid water en voedingsstoffen om te zetten in productie van gras en vee.

Over grootschalige droogte en te zware overbegrazing zijn de onderzoekers het eens met de heersende opvatting dat deze drastische, nadelige gevolgen hebben. Water en voedingsstoffen worden dan niet meer herverdeeld en grote gebieden verliezen dan alsnog hun productiecapaciteit. Uiteindelijk tast de droogte of zware overbegrazing zelfs de plekken met veel gras aan, zoals de situatie in Ethiopië nu toont. De plaatselijke bevolking raakt haar vee, de enige bestaanbron, kwijt en valt ten prooi aan honger en droogte. De onderzoekers willen in de toekomst meer inzicht in de fundamentele ecologische processen verkrijgen zodat ze het landgebruiksysteem kunnen optimaliseren.
Nadere informatie bij:


* dr. Max Rietkerk (WU)

* tel. (0317) 485437, fax (0317) 484845

* e-mail (Max.Rietkerk@staf.ton.wau.nl)
en

* dr. Frank van Langevelde (WU)

* tel. (0317) 485437

* e-mail (Frank.vanLangevelde@staf.ton.wau.nl)
* Meer informatie over het congres: wwww.slm.wau.nl/natcons/RMAconf.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie