Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Actieve kool

Datum nieuwsfeit: 26-06-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
TU Delft

Promoties
Actieve kool

26 juni 2000

16.00 uur. Mw. A.W. Heinen, doctorandus in de scheikunde
Promotor: prof.dr.ir. H. van Bekkum (fac. TNW)
Toeg.prom.: dr.ir. J.A. Peters (UHDfac. TNW)

Modification and application of carbon supported noble metal catalysts

Actieve kool is een natuurlijk materiaal. Het wordt gemaakt uit onder andere hout en turf. De term ‘actief' verwijst naar het grote oppervlak van dit materiaal: 500 tot 1500 m2/g. Door dit grote oppervlak is dit type kool actief in het adsorberen van diverse stoffen. Actieve kool wordt dan ook voornamelijk gebruikt voor het zuiveren van lucht en water. Tevens is het algemeen bekend als farmaceutisch absorptiemateriaal bij voedselvergiftigingen. Actieve kool is echter ook aantrekkelijk als katalysatordrager. Door het grote oppervlak kunnen (edel)metalen in hoge dispersie als kleine deeltjes aangebracht worden. Andere voordelen van deze drager zijn de stabiliteit in diverse milieus, bij hoge en lage pH, de relatief lage prijs en het eenvoudig terugwinnen van het dure edelmetaal door de kool te verbranden. Koolgedragen edelmetaalkatalysatoren worden veelvuldig toegepast in de fijnchemie. In de industrie zijn echter een aantal problemen gesignaleerd met betrekking tot de reproduceerbaarheid, de activiteit en selectiviteit, de stabiliteit, het slijtgedrag, de filtreerbaarheid en de regenereerbaarheid van deze katalysatoren.

Het gebruik van actieve kool voor katalytische doeleinden beslaat slechts 5% van het totale marktvolume van dit materiaal. Onderzoek naar de oorzaak van deze problemen is daarom economisch gezien niet erg rendabel. Bovendien is er weinig overleg tussen koolproducent, katalysatorfabrikant en katalysatorgebruiker, zodat geïntegreerd onderzoek weinig plaatsvindt. Dit is de reden dat het Ministerie van Economische Zaken een dergelijk onderzoek heeft gestimuleerd, via het Innovatiegerichte OnderzoeksProgramma (IOP-katalyse). Het onderzoek dat wordt beschreven in dit proefschrift werd uitgevoerd met het doel meer inzicht te krijgen in het effect van de kooleigenschappen op de activiteit en selectiviteit van actieve kool gedragen edelmetaalkatalysatoren. Het effect van verschillende kooldragers werd bestudeerd in verschillende reacties, allen typerend voor reacties in de fijnchemische industrie.

De Wetenschapsagenda van de TU Delft is ook op te vragen via Internet:

WWW.AGENDA.TUDELFT.NL

Maarten van der Sanden
wetenschapsvoorlichter TU Delft

tel.: (015) 2785454
e-mail: (maarten.vandersanden@cmg.tudelft.nl)
Alle promoties, intree- en afscheidsredes worden gehouden in de Aula van de TU Delft, Mekelweg 5, Delft.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie